Belföld

Szigorodhat az önkormányzatok törvényességi felügyelete

Az önkormányzati törvény módosításának célja, hogy a helyhatóságok a jogszabályoknak megfelelően működjenek.

Az alkotmánybírósági felülvizsgálat kezdeményezésének módját, a felügyeleti bírság kiszabását és az önkormányzati társulások törvényességi ellenőrzését is pontosítja az önkormányzati törvény módosítása, amelynek célja, hogy a helyhatóságok a jogszabályoknak megfelelően működjenek – mondta Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára kedden, az Országgyűlés előtt.

A változások közé tartozik, hogy a felügyeletet ellátó kormányhivatalok a jövőben nemcsak az önkormányzatokat, hanem a társulásokat is bírságolhatják. Jelenleg a kormányhivatal abban az esetben is csak a helyi önkormányzattal szemben szabhat ki törvényességi felügyeleti bírságot, amennyiben a jogszabálysértést a társulás követi el. A törvényjavaslat ennek, a helyi önkormányzatokra nézve méltánytalan helyzetnek az orvoslására tesz javaslatot, annak érdekében, hogy az elkövetett jogszabálysértés következményeit valóban az viselje, aki azt valójában elkövette.

Szabó Erika közölte: a módosítást a törvényességi ellenőrzés 2010-es visszaállítása utáni gyakorlati tapasztalatok indokolják. A változtatások lehetővé teszik, hogy a felügyeletet ellátó kormányhivatalok – jogsértések esetén – akár a képviselőtestületeket is összehívják vagy bírósági felülvizsgálatot kezdeményezzenek. A módosítás nem csorbítja az önkormányzatok jogait – hangsúlyozta az államtitkár -, csupán az eljárási határidők betartását és az ezekkel kapcsolatos jogi garanciákat biztosítja. Ez által Magyarország azon európai államokhoz csatlakozik, amelyek szigorúbban ellenőrzik önkormányzataikat.

2010-ben a Kormány megalakulásakor a helyi önkormányzatok törvényességi ellenőrzése súlyos anomáliákkal küzdött . Ezek egyrészt az akkori jogszabályok hiányosságaiból, másrészt a szervezetrendszer hibáiból eredtek. A helyi önkormányzatok törvényességi ellenőrzése 2009. januárjában – a fővárosi és megyei közigazgatási hivatalok átalakításával – gyakorlatilag megszűnt. Ennek eredményeként az állampolgárok kiszolgáltatottá váltak, egy esetleges jogszabálysértő önkormányzati döntés esetén nem tudták megfelelően gyakorolni az őket megillető jogokat. Az alkotmányellenes állapot feloldásának első lépésére 2010 őszén került sor, amikor létrehozták a fővárosi és megyei közigazgatási hivatalokat, amely lehetőséget adott a helyi önkormányzatok feletti törvényességi ellenőrzési jogkör visszaállítására. Ezzel véget ért az akkor már több mint másfél éve tartó ex lex állapot. 2011 áprilisában elfogadta az Országgyűlés Magyarország Alaptörvényét, amely rögzítette a helyi önkormányzatok feletti törvényességi felügyelet bevezetését- áll a Fejér Megyei Kormányhivatal közleményében.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.