Belföld

Szigetvári Viktor: Nincs nász

Dolgozott Medgyessynek, Gyurcsánynak, egy ideje ő Bajnai jobbkeze. Háttérember volt, most előre lép. Nagyinterjúnkban szó esik arról, mihez kezdjenek a DK-sokkal, az LMP-sekkel, s mire juthatnak Mesterházy "pajtással". Azon is elrugózunk, hogyan határolódhat el az "elmúlt húsz évtől" egy olyan politikus, aki pont abban az időszakban gazdagodott meg, s lett belőle miniszterelnök. Percegés, villanyoltás, mázsálás. Alanyunk körberajzolta Bajnait, viszont nem miskárolná ki a Szent Koronát az alaptörvényből.

Olvas Deutschot?

A napokban regisztráltam a Twitterre, és rögtön belefutottam Tamás legutóbbi soraiba.

„Miután Bajnai jelezte, hogy vitázni szeretne Orbánnal, barátaim tucatszám jelezték, hogy ők pedig szívesen randiznának Pippa Middletonnal” – ezt twittelte Deutsch. Értsd: Bajnai hiába hívta ki Orbánt egy tévévitára, utóbbinak esze ágában sincs szóba állni vele.

Szerintem viszont van esély tévévitára – előbb vagy utóbb. A Fidesz előrehozta a kampányt, ráadásul negatívval nyitott, nem a saját teljesítményéről beszél, hanem az ellenfeleit gyalázza.. Ebben a helyzetben már most indokolt a miniszterelnök-jelölti vita.

Ön úgy véli, Bajnai a baloldal miniszterelnök-jelöltje?

Bajnai egyelőre az Együtt 2014 egyik alapítója, volt miniszterelnök, és a legnépszerűbb ellenzéki politikus.


Volt annyira bátor, hogy ránk küldte a kutyáit – Fotók: Kummer János

Miért állna szóba Orbán Bajnaival?

Mert így lenne tisztességes. Persze tisztában vagyok azzal, Orbán Viktor kizárólag lábhoz tett fegyverrel kérdező riportereknek ad interjút. De ha volt annyira bátor, hogy ránk küldte a kutyáit, akkor a vitához is legyen mersze.

Nem mersz kérdése ez. Az Együtt 2014-et Haza és haladással, Szolidaritással, Millával, mindennel együtt alig tíz százalékra mérik a közvélemény-kutatók.

Bajnait magát viszont lényegesen többre.

Előbbi a lényeg, hiszen azt mutatja, hányan szavaznának az E14-re. Bajnai népszerűségéből pedig semmi nem következik. Annak idején Dávid Ibolya folyamatosan a top 3-ban tündökölt, a pártja mégis lazán kiesett a Parlamentből.

Voltak Dávid Ibolyához hasonló szereplői a magyar politikának – Szili Katalin és néhány köztársasági elnök -, akik bár közkedveltségnek örvendtek, kimaradtak a politika viharaiból, amíg népszerűek voltak. A választók nem is tekintették rátermettnek őket. Gordonnal más a helyzet. A hozzá kapcsolódó elismertség és miniszterelnöki kompetencia vetekszik a jelenlegi kormányfőével. Az emberek ma Bajnait ítélik a legalkalmasabbnak arra, hogy leváltsa Orbán Viktort, de még neki is van rengeteg dolga.

Pártra szavazunk, nem személyre.

A most meglevő támogatottság sem kevés, és sikerült kiábrándult embereket is megszólítani, ez a fontos. Az elmúlt hetek tanulságait megértettük, világosabban fogalmazunk arról, hogyan és miért lehet ránk szavazni.

Süllyednek. A Medián, ugyan vitatható módszerrel, de mégiscsak tizenhat százalékot mért önöknek az induláskor.

Kétségtelenül akadnak tanulságai a megalakulás óta eltelt időszaknak. Ezért most felgyorsítottuk a párttá alakulás folyamatát, áprilisra megleszünk.

Miért esett vissza az Együtt népszerűsége?

Mert ilyen a politika dinamikája: vannak várakozások, ezeket beteljesülések vagy legalábbis részleges beteljesülések követik, melyekből új várakozások nőnek ki. Bajnai ma erős és népszerű, az Együtt feladata, hogy fölzárkózzék hozzá. Idő kell, mire eltalálnak Bajnaihoz az Orbánban csalódott emberek, akik polgári politikára és jó kormányzásra várnak.

Sokak szerint Bajnai túl hamar tért vissza, nincs elég muníciója kihúzni 2014 tavaszáig. Jobban járt volna, ha követi Medgyessy Péter példáját: ő 2002-ben csak az utolsó hónapokra lépett ringbe.

2012 ősze megfelelő idő volt a visszatérésre. Nem látszott esély az MSZP egypárti győzelmére, szélesíteni kellett a kormányváltásban érdekeltek összefogását. Ennek fő oka, hogy az egyfordulóssá alakított rendszer – szerintem legitimen – már a választás előtt politikai koalícióba kényszeríti a szereplőket. Ha az egyéni választókerületekben nem fogunk össze, lehetetlen lesz legyőzni a Fidesz helyi indulóit. Szintén az összefogás felé tol bennünket, hogy 2014-ben csak egyazon mozgalmak egyéni jelöltjeitől származó listára mehet töredékszavazat. A választók számára is más lehetőségek lesznek szövetséges erők támogatására.

A látszat az, hogy elfogyott az Együtt lendülete.

Ezért kezdett új szakaszt február kilencedikén Bajnai Gordon. Jövő tavaszig el akar jutni minden egyes választóhoz, meg akarja mutatni magát, hogy beszéljen a terveiről. Kampányt indítunk, de nem óriásplakáton, mert arra nekünk nincs pénzünk, hanem elsősorban interneten és telefonon. Azért, hogy aki segíteni akar Bajnai Gordonnak az egymillió új választó megszólításában, annak legyen lehetősége. Hübrisz volna, ha azt gondolnám, hogy az évtizedes pártokéval vetekedő szervezetet tudunk felépíteni egy év alatt. Nem lesz faxpapírunk ősszel a siklósi pártirodában, de nem is ez kell. hanem modern kampányszervezet, amely a szimpatizánsok részvételére épít, ahogyan ezt Ron Werbertől, Obama tanácsadóitól és másoktól tanulhattam az elmúlt évtizedben.

Mihez képest érnének el egymillió új választót?

A 2010-ben a baloldalt választókhoz képest. Lesznek abban az egymillióban hagyományosan balra szavazók, akik három éve otthon maradtak, lesznek a Fideszből kiábrándultak, s olyanok is, akik hol ide, hol oda húztak. Egyébként ma az MSZP sem áll még ott, ahol Gyurcsány Ferenc lemondása idején tartott.


Tessék megmondani, hol és miben hibázott Bajnai Gordon!

Van listájuk arról az egymillióról?

A titkos adatbázis-építés Kubatov Gábor műfaja. Legalábbis erre következtetek abból, hogy az elhíresült videón arról beszél egy aktivistája: a „nem barátokat” is rögzíteni kell. Mi inkább arra törekszünk, hogy májusig megszervezzünk két-háromszázezer regisztrált szimpatizánst és nyárra tíz-tizenötezer aktivistát. Velük együtt fog felépülni az erős Együtt 2014.

Fordíthatnák másra is az energiájukat.

Mert?

Ott a szocik hálózata, használhatnák azt mindketten. Nekik még faxpapírjuk is van Siklóson.

A két dolog jól kiegészítheti egymást. Másokhoz szól, mást képvisel, de közös célért küzd. Ezért kell a széles szövetség a baloldaltól az illúzióvesztett középig.

Miért, az Együtt nem baloldali?

Az Együtt inkább centrista. És persze nyitott a balközép választók felé. Felelős politikusokként bizonyos gazdaságpolitikai kérdésekben még a Fidesztől is jobbra állunk. Úgy kell szakítani az orbáni politikával, hogy közben a 2010 előtti világot is meghaladjuk.

Necces. 2010 előtt Bajnai volt az utolsó miniszterelnök, azt megelőzően miniszterkedett Gyurcsány kormányában, ahol nem mellesleg ön helyettes államtitkári posztot kapott. Saját magukat akarják meghaladni? És hogy akarnak centristák lenni, miközben csupa volt MSZP-s káder pacsizik az Együtt egyeztetésein? Exállamtitkár az exminiszterrel, kis Bárándy a közepes Bárándyval; ha kicsit még húzzák, Bárándy junior is az együttműködés apró fogaskerekévé nemesülhet.

Lehet ezen poénkodni, lehet róla blogolni, twitterezni, rendben, erről szól ma a világ, ráadásul van is némi igazság a kritikákban. De azt azért fogadjuk el, hogy az embereket a tetteik minősítik. Tessék megmondani, hol és miben hibázott Bajnai Gordon!

Hangja nem volt a 2006-os őszi zavargások alatt – most másként látja az eseményeket. Semmit sem tett a lakosság eldevizahitelesedése ellen – most ebben is új álláspontja körvonalazódik.

A devizahitelesek ügyében éppen pont tett. Melyik volt az a lépése miniszterelnökként, aminél lett volna a nemzet érdekét jobban szolgáló megoldás?

A fönt sorolt helyzetekben nem tenni valamit, hát, az is állásfoglalás.

Miniszterelnökként miben hibázott?

Önök túl akarnak lépni a „2010 előtti világon”. Na de Bajnai pont annak a világnak a kádere.

Nem megtagadni kell, nem ezt akarjuk, hanem reális értékelést adni, és javítani a hibákat. A Fidesznek is az a baja, hogy félreértette 1998 és 2002 közötti kormányzásának tanulságait. Szerintem teljesen normális, hogy az emberek felülvizsgálják korábbi véleményüket, cselekedeteiket. Bajnai fejlesztési kormánybiztosként lépett a politikába 2006 nyarán, és szakpolitikai feladatot végzett az utcai zavargások idején. Ezzel diszkvalifikálta magát? Ugyan! Mindkét oldal 2006-ról alkotott képe érdekből leegyszerűsített. Történtek elfogadhatatlan, destabilizációs lépések, és közben a rendőrség nem volt olyan helyzetben, hogy minden állampolgárát megvédje.

A rendszerváltás utáni bő két évtizedben Bajnai meggazdagodott, majd miniszterelnök lett. Önmagában nincs ezen fogás, csakhogy Bajnai onnan dobbant 2014-re, hogy „pfuj, elmúlt húsz év”.

Nem azt mondja, hogy „pfuj”. Pont nem. Éppen hogy ő nem ül fel az elmúlt húsz év elleni populista lázítás hajójára. A higgadt, önkritikus értékelés és a gyáva „pfuj” nem ugyanaz. Az orbáni országlás következtében mára számos ügyben különböző oldalakhoz tartozó politikusok sodródtak egymás mellé. Például oktatásban nagyjából ugyanazt gondolja a fideszes Pokorni Zoltán, a szocialista Hiller István, a volt szabad demokrata Magyar Bálint és a mi programunkat író Radó Péter. Abból indulunk ki, hogy találni rengeteg olyan választót, akit igazából az ügyek érdekelnek, akinek nem kell a Fidesz, de az MSZP-hez sem tud visszamenni. Ha nem bővül a kínálat, 2014 tavaszán azon vacillál majd, hogy elmenjen-e szavazni. Meglehet, ma még vannak kétségei Bajnai Gordont illetően, de mi meg fogjuk győzni arról, hogy az Együtt 2014 és a volt miniszterelnök jelenti a megoldást.


Schiffer ne “régirendszerezze” Bajnait, ha kérhetem!

Vegyük sorra a lehetséges partnereket, kezdjük az LMP-vel. Az Együtt 2014 legnagyobb tette az volt, hogy röpke két hónap alatt szétrobbantotta a Lehet Más a Politikát.

Az LMP-t nem mi robbantottuk szét, hanem a választási rendszer okozta kényszer. Schifferék tavaly nyár óta vitatkoztak a szövetségkötési stratégiáról, Bajnai Gordon megjelenése csupán katalizálta a folyamatot. Az LMP fontos értékeket hordoz zöld ügyben és a morális megújulás kérdésében, sajnálom, ami történt.

A bajnaista együttműködés szempontjából mennyi van a két fél LMP-ben? Érnek még ők önöknek valamit?

Erős és széles szövetségre törekszünk, és ha a Párbeszéd Platform politikusai együtt akarnak velünk működni, nyitottak leszünk.

A kiszakadók küldöttsége jelenlétével tisztelte meg Bajnai országértékelőjét. Násztánc indul?

Nincs nász. Közös célok vannak.

Mit kapnak önöktől Jávor Benedekék?

Nincs Júdás-pénz. Ha jó politikusok, jó pozíciót harcolnak majd ki maguknak. Szerintem akár Karácsony Gergely, akár Jávor Benedek, akár a többiek fontos erősítést jelentenek.

Ketten-hárman felkerülnek majd az E14 nagy listájára? Vagy egyéniben bizonyíthatnak?

Tárgyalni fogunk. Egyelőre jussunk el addig, hogy kimondják: együtt akarnak működni.

A Schifferékkel való közösködésről végleg letettek?

Schiffer az LMP parlamentbe jutását elébe helyezi az Orbán-kormány leváltásának. Ez természetesen legitim stratégia, csak szerintem nem helyes. András nem hisz abban, hogy érdemes leváltani Orbánt úgy, ha a neki tetszőkön kívül más is benne van a győzelemben. Mindezt erkölcsi érvekkel alapozza meg, melyek érvénytelenek.

Schiffer számára önök vállalhatatlanok.

Igen. Engem személy szerint is említett. Azt állítja: aki bármilyen kormányzati szerepet betöltött az elmúlt húsz évben, az morálisan alkalmatlan a kormányzásra. Arra szerinte kizárólag ő és a köre alkalmas. Megjegyzem, Schiffer András a rendszerváltás idején ott volt Bajnai Gordonnal az ifjúsági mozgalmak környékén, később az Ifjú Szocialistáknál. Szerintem ez őt nem diszkvalifikálja. Aztán sokat változott. Ahogy Bajnai is. De ezek után Schiffer ne „régirendszerezze” Bajnait, ha kérhetem. A leegyszerűsítő, rendszerellenes populizmus méltatlan Andráshoz és az LMP-hez, az érvek falának hiányosságait tapasztják be ezen megalapozatlanul moralizáló szavakkal.

Milyen populizmus?

Vágó Gábor nyilatkozta egy felsőoktatási fórumon, hogy bármikor talál nyolcvanmilliárd forintot az ország költségvetésében, amivel kisegíthetők az egyetemek. Ez jól hangzik, csak sajnos hazugság. Bent ültem 2009 végén a válságban lévő magyar gazdaság 2010-es költségvetésének egyeztetésein Oszkó Péterrel és Mesterházy Attilával és Bajnai Gordonnal. Tán volt is némi szerepem abban, hogy a gazdaság és a vállalkozók érdekét, a csőd elkerülését szolgáló büdzsé született. Jelentem, pénzt nem lehet csak úgy „találni”, nyolcvanmilliárdot fenntartható módon különösen nem. Aki Vágó módjára nyegléskedik, az populista.

A gyurcsányista Demokratikus Koalícióval mihez kezd az Együtt 2014?

Vitázunk vele. Számos tartalmi kérdésben.

Most majd megtehetik nyilvánosan is. Gyurcsány tévévitára hívta Bajnait. Lesz centrista mersz kiállni?

Egy ilyen vita nem segíti a kormányváltást.

Gyurcsányként vitára hívni Bajnait nem elrugaszkodottabb ötlet, mint Bajnaiként tenni ugyanezt Orbánnal… A magyar bal se lenyelni, se kiköpni nem tudja Gyurcsányt. Az E14 számára ő vállalható szövetséges?

A DK jól szervezett közösség, sok jó politikussal.

Gyurcsány az ön tán legfőbb mentora volt. És Bajnaiból is ő csinált minisztert. Fura fintor, ha pont Bajnai gyújtja meg Gyurcsány tán utolsó szalmaszálát. Nagyjából olyan, mint amikor Gyurcsány húzta elő Medgyessynek a skatulyát.

És én aztán tényleg nem leszek az, aki beáll a Gyurcsány Ferencet nyilvánosan lejárató emberek sorába – sokat köszönhetek neki, és emberi viszonyunkat sosem fogom megtagadni. De a szövetséget úgy kell tető alá hozni, hogy mindannyian erősödjünk általa.

Gyurcsány maga a DK, nem?

Erről a DK-sokat kérdezze, illetéktelen vagyok ilyen kérdésekben

Ha DK egyenlő Gyurcsány, s önöknek nem kell Gyurcsány, akkor nincs összefogás a DK-val.

Ha a DK kezdeményezi, szívesen tárgyalunk, de a személyi kérdéseket mindenképpen megelőzik a szakpolitikaiak, mint például a határon túliak szavazati joga, valamint 2006 ősze és úgy általában a 2010 előtti évek árnyalt megítélése. Ma ilyen beszélgetés nem zajlik.

Akkor kár a percegésért, és akár már most lekapcsolhatják a villanyt. LMP kilőve, DK kilőve. Csak a szocik maradnak pajtásnak.

Ne kapcsolgassunk le semmit. Komoly esély mutatkozik a választási győzelemre. 2001 tavaszán se gondoltak sokan a kormányváltásra.


Felejtsük el, hogy áh, legyen még borzalmasabb a helyzet 2018-ra

Még a komolytalan esélyhez is előbb meg kéne állapodniuk legalább a szocikkal.

Az idő majd kikényszeríti azt a megállapodást. Nyilvánvaló, hogy egyedül sem ők, sem mi nem győzhetünk. A már idézett választási törvény miatt most kell lefolytatni azokat a vitákat, melyeket korábban ráértünk volna a választások első fordulója után abszolválni.

Az már eldőlt, hogy mikorra döntenek a miniszterelnök-jelölt személye felől?

Nyár végéig ebben is megállapodásra kell jutnunk.

Néhány vezető szoci ragaszkodni látszik ahhoz, hogy mivel az MSZP a nagyobb párt, övék a jog megnevezni Orbán kihívóját.

Mesterházy Attila azt mondja: a legalkalmasabb személy legyen a jelölt. Igaza van.

Mi alapján lesz valaki legalkalmasabb? Ránézésre? Súlyra? Netán közvélemény-kutatást tartanak? Milyen körben? Összes választón reprezentatívat? Esetleg csak a biztos pártválasztók között? Vagy csupán a kormányváltást óhajtók körében?

Szerintem ez ennél könnyebb kérdés.

És kit is keresnek? Azt, akinek nagyobb esélye van a győzelemre, vagy azt, aki alkalmasabb a kormányzásra?

Ezek nem elválasztható paraméterek.

Egyáltalán nem biztos, hogy mindkét kérdésre ugyanaz a név a válasz. És hát csak nem lehet egyszerre két fő szegfűs miniszterelnök-jelölt! „Kék sarokban Orbán Viktor, piros sarokban Mesterházy Gordon!”

Miniszterelnök-jelölt természetesen csak egy lehet. Stabil, az ingát balra nem visszalengető, az aknákat ügyesen kerülgető, az országnak közép-, de inkább már rövid távon is békét hozó szerephez kell embert rendelni. És itt van annak jelentősége, hogy nem lehet egyik nap helyesen kibékülni a határon túliakkal, másik nap pedig románozni; nem lehet egyik nap egy szociálisan igazságos tandíj- és ösztöndíjrendszeről beszélni, és másnap megvizsgálni a teljes tandíjmentesség száznyolcvanmilliárdos lehetőségét; nem lehet felelősen beszélni gázártámogatásról és fenntartható rezsiköltségekről és másnap negyven-hatvan százalékos rezsicsökkentést ígérni csak azért, mert megrémülünk a Fidesz populizmusától. Lehet az MSZP-nek írott programja, de csak az elmúlt hetekben háromszor mondott mást mint két héttel korábban. Sok szakpolitikai tudása, kormányzati tapasztalata van a pártnak, ezt felelősen is használta számos esetben – szemben a Fidesszel –, de közben kell garancia arra is, hogy a túlkapásokban megállítja őket valaki.

Szépen körberajzolta Bajnait.

Mert őt tartom a legalkalmasabbnak. Szerintem Mesterházy stabilan hozza majd a baloldali szavazókat, Bajnai pedig a középen állókat is eléri.

Mesterházy aligha fog engedni. Pláne, hogy az ő pártja egyre népszerűbb, de lépjünk most túl ezen az apróságon. Mi van, ha véletlenül összejön a siker? Emlékszik, mit mondott 1990-ben Beke Kata? „Jézusmária, győztünk!”

Bárcsak már ott tartanánk.

Bárcsak? Megállíthatatlan elszegényedés, négymillióan a létminimum alatt, tömeges, sötét rasszizmus, külföldre menekülő fiatalok, ellehetetlenülő egészségügy, botrányok sújtotta oktatás.

Ettől szép a feladat, ezért kell nem egypárti, hanem széles választói összefogás.

Ráadásul tudni, hogy Orbán hevesen reagálna, ha valaki bontani igyekezne a kétharmad által felépített nemzeti együttműködés rendszerét. Az államosított közoktatástól a fideszesített közintézményeken át a kilenc évre kinevezett káderekig minden az ő védelme alatt áll.

Igen, hallom én is ezt a fals eszmefuttatást: annyira megátalkodottak, annyira romlottak ezek a fideszesek, hogy ha buknak, szétvernek mindent, ezért maradjanak inkább ők a hatalomban. Visszautasítom a cinizmust. Felejtsük el, hogy áh, legyen még borzalmasabb a helyzet 2018-ra, hadd söpri majd el őket akkor végleg a népharag. A magyar politikai közösség valóban rémes megosztottságában a jobboldalnak nincs kollektív felelőssége. Hanem Orbán Viktornak van döntő felelőssége. Nem gondolom, hogy minden jobboldali antidemokrata, de Orbánt antidemokratának tartom. Szerinte viszont senki nem része a nemzetnek, aki nem ért vele egyet. Mert ő így döntött. Csak remélmi tudom, hogy nem minden fideszes osztja Orbán ebbéli meggyőződését. Szétveri a határon túli magyar pártokat, mert az szerinte így jó. Folyamatosan árt a nemzetnek. Hol lázít az oroszok ellen, hol szerződni akar. Hol szítja az Amerika- és EU-ellenes indulatokat, hol pedig megállapodik. Ha ezek az urak Simicskástul, Nyergesestül kapnak még négy évet, akkor tényleg még azt is elviszik, ami le van betonozva.

Mi a megoldás? Vissza a hatalomba, aztán ütik Orbánt s ellenalkotmányoznak?

A megoldás: jobb programmal, demokratikus választásokon legyőzni őt, s demokratikusan, tisztességesen kormányozni. Mert ha ezek az urak Simicskástul, Nyergesestül kapnak még négy évet, akkor tényleg még azt is elviszik, ami le van betonozva. Ha nem lesz kétharmadunk, hanem csak, mondjuk, ötvenhárom százalékunk, s mi mégis kétharmados törvényeket kezdünk módosítgatni, ígérem, kiállok tüntetni önmagunk ellen. Ha rajtam múlik, még a Szent Koronát se miskároljuk ki az alaptörvényből. Meggyőződésem, hogy normális ügyekre az akkori ellenzékben is lesz nyitottság. Ha lényeges kétharmados kérdésekben nem jutunk dűlőre, keresni kell egyéb, korrekt, jogállami eszközt. Például egy új választást. Tökéletesen egyetértek Tölgyessy Péterrel: semmi értelme, hogy sorra felülalkotmányozzák egymást a kormányok. Ha győzünk, meg kell birkózni a helyzettel, a mélyszegénységgel, a munkanélküliséggel, a rasszizmussal és a többivel. Erősnek kell lenni. Ügyesnek kell lenni. Rendvédelmileg demokratikusnak és határozottnak kell lenni. Tilos elfogadni, hogy a választók többségének támogatását nem bíró erő megpróbálja destabilizálni az országot. Ha egy esetleges jobboldali vereség után a békétlenkedő Orbán Viktor marad a jobboldal vezetője, akkor sincs más út, mint meggyőzni az embereket, akiket egyre jobban fog zavarni a patália, hogy Orbán tettei ártanak az országnak. Lesz majd nagy felelősségük a mérsékelt jobboldali politikusoknak és a mérsékelt jobboldali értelmiségnek: a jobboldali demokratáknak. Nem vihetjük tovább azt a terhet, hogy az egyik oldal kitagadja a másikat a nemzetből, a másik meg az egyiket a demokraták közül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik