Belföld

MÚOSZ: elfogadhatatlan az LGT kérése

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) szerint sérti a szerzői szabadságot a zenekarnak az a kérése, hogy a fotósok adják le a koncertjükön készített képeiket.

Miután több sajtóorgánum fotórovata bojkottot hirdetett az LGT zenekar hétvégi koncertjei ellen, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöksége is közölte, elfogadhatatlan a zenekar kérése, hogy a riporterek adják le a koncerten készített képeiket.

Sajnálatosnak és elfogadhatatlannak tartja azokat a megkötéseket, amelyeket az LGT a fotóriporterek munkavégzésének feltételéül támaszt – közölték.

Több lap és internetes portál – köztük a Hír24 – fotósai is bojkottálni fogják a soron következő három LGT-koncertet, ha a zenekar tartja magát ahhoz a kéréséhez, amelyet szerződésben akar rögzíteni a riporterekkel, és amely szerint a koncerten készült fotókat kérik feltölteni a zenekar által megadott szerverre, amely közül majd a szervezők válogatják ki azt a tíz darabot, amelyet 15 napos korlátozással felhasználhatnak az orgánumok.

Az elnökség közölte, megszokták már, hogy a hazai és külföldi előadók koncertjein a fotóriporterek csak meghatározott helyről és meghatározott ideig dolgozhatnak, de a képek felhasználására illetve az LGT rendelkezésére bocsátására vonatkozó megkötések azonban merőben szokatlanok, indokolatlanok és egyben szerzői szabadságot sértik.

“Ezért arra kérjük az általunk igen nagyra becsült zenekart, gondolja át azt a feltételrendszert, amelynek mentén a sajtó képviselői munkájukat végezhetik a próbán illetve a koncerteken. Azt gondoljuk, nem csak a mi érdekünk, hogy minél szélesebb körben tájékoztassuk a média útján mindazokat, akik érdeklődnek a talán legnépszerűbb magyar együttes koncertsorozata iránt” – teszik hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik