Belföld

Szegedi mobil partfal: a polgármester is építette

Koltay Miklós
Koltay Miklós

2013. 02. 14. 11:44

Mintegy 2 kilométer hosszan, mobil gátrendszer építésével erősítik meg a szegedi árvízvédelmi partfalat. A munkálatok 1,8 milliárd fortintból, 2015 tavaszára fejeződnek be.

Már folyik a tervezése az új, szegedi árvízvízvédelmi mobil partfalnak. A polgármesteri hivatal a Nemzeti Környezeti és EnergiaKözpont Nonprofit Kft-vel pályázott EU-s forrásokra .„Szeged belváros árvízvédelmi rendszer fejlesztése” címen, melyre másfélmilliár forintnyi, vissza nem térítendő támogatást nyertek. Szeged önkormányzata a beruházásr további 318 millió forinttal egészíti ki.

Ebből az összegből a Tisza szegedi, mintegy 2 kilométer hosszúságú partfala újul meg mobilgát segítségével, hogy a várható, egyre magasabb vízállások mellett is megóvja az itt élő emberek élet- és vagyonbiztonságát. Ennek érdekében 70 helyen megszűntetik a magassági hiányokat, és kiépítik a szivárgórendszert.

A kiépítendő rendszerről csütörtökön sajtótájékoztatót tarottak a helyszínen és bemutatásra került a mobil partfal egy darabja is. A könnyű munkavégzést illusztrálta, hogy Botka László polgármester is meg tudta építeni a partfal magasítását.

Dr. Botka László elmondta, a 2006-os rekord magasságú árvíznél derült ki, hogy szükséges az átépítés és felújítás. 2015-ig a szükséges vízügyi munkálatokat végzik el, de 2020ig között a teljes Tisza-part átépítése meg fog történni.Egyben igértet tett: ez egy kiemelt projekt lesz a városban.

Dr. Tóth László mobil rendszer tervezője, a Mélyépterv Komplex Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte: Szentendrén is ők tervezték a mobil partfalat. A felújítás biztonságot jelent majd a város számára a következő árvizek idején, hiszen az eddigi legmagasabb vízállásnál másfél méterrel magasabb ár ellen is megvédi majd a várost..

A kivitelezési munkák az idén ősszel kezdődnek és az új mobil partfal előre láthatólag a 2015-ös zöldár indulásáig készül el.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.