Belföld

Már nem várható sok friss hó, megszűnik a hófúvás

Csütörtökön jelentős mennyiségű friss hóra már nem kell számítani, és délutántól a hófúvás is szűnni kezd. Hóhelyzet-jelentés Veszprém megyéből!

Jelenleg öt megyében – Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala és Somogy – másodfokú figyelmeztetés van érvényben az erős hófúvás miatt. Ott a szél magas hótorlaszokat emelhet.

A meteorológiai szolgálat legfrissebb figyelmeztetésében azt írta: csütörtökön a kezdetben még erős lökésekkel kísért északi szél a Dunántúl nyugati harmadán hófúvást okoz, délutántól viszont a szél fokozatos mérséklődésével egyre több helyen megszűnik a hófúvás.

A Dunántúlon még többfelé, pénteken már kevesebb helyen várható havazás, de jelentős, öt centiméteresnél több friss hó a legtöbb helyen már nem valószínű. Hozzátették: a hó az alacsonyabban fekvő területeken – 250-300 méter alatt – napközben olvadni fog. Az éjszakai órákban több helyen lehet ködfoltokra számítani – írta a meteorológiai szolgálat.

Veszprémben a mai nap folyamán, a hóhelyzettel kapcsolatosan 15 esetben kérték a katasztrófavédelem segítségét, 7 esetben elakadt tehergépjármű, 5 esetben személygépkocsi és 2 esetben volánbusz műszaki mentését, továbbá 1 esetben tetőről lehulló hótömeg eltávolítását kellett végrehajtaniuk a tűzoltó egységeknek, főként a Bakony útjain. A meredek emelkedőkön a tehergépjárművek nem, vagy csak nehézkesen tudnak közlekedni, emiatt egyes útszakaszokon a forgalmuk korlátozásra került. Hóval elzárt település Veszprém megyében nincsen.

Az utak szinte mindenütt járhatóak, de a közlekedés lelassult, melynek következtében a tömegközlekedésben is késésekkel kell számolni. Az utakon az ideiglenesen elakadt járművek átmenetileg akadályozzák a közúti forgalmat- olvasható a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik