Belföld

Bajnaiék szerint helye van a Szent Koronának az alaptörvényben

Ha "csak" sima többség jön össze 2014-ben, nem módosítgatnának alkotmányt.

„Ha nem lesz kétharmadunk, hanem csak, mondjuk, ötvenhárom százalékunk, s mi mégis kétharmados törvényeket kezdünk módosítgatni, ígérem, kiállok tüntetni önmagunk ellen. Ha rajtam múlik, még a Szent Koronát se miskároljuk ki az alaptörvényből” – ezt nyilatkozza az FN24-en olvasható nagyinterjúban Szigetvári Viktor, a Haza és haladás alelnöke.

A Bajnai Gordon jobbkezeként is emlegetett politikus korábban dolgozott Medgyessy Péternek és Gyurcsány Ferencnek is.


Szigetvári Viktor (Fotó: Kummer János / FN24)

Az ellenzék esetleges 2014-es győzelme utáni időkkel kapcsolatban a következőket mondja Szigetvári: „Meggyőződésem, hogy normális ügyekre az akkori ellenzékben is lesz nyitottság. Ha lényeges kétharmados kérdésekben nem jutunk dűlőre, keresni kell egyéb, korrekt, jogállami eszközt. Például egy új választást. Tökéletesen egyetértek Tölgyessy Péterrel: semmi értelme, hogy sorra felülalkotmányozzák egymást a kormányok. Ha győzünk, meg kell birkózni a helyzettel, a mélyszegénységgel, a munkanélküliséggel, a rasszizmussal és a többivel. Erősnek kell lenni. Ügyesnek kell lenni. Rendvédelmileg demokratikusnak és határozottnak kell lenni. Tilos elfogadni, hogy a választók többségének támogatását nem bíró erő megpróbálja destabilizálni az országot. Ha egy esetleges jobboldali vereség után a békétlenkedő Orbán Viktor marad a jobboldal vezetője, akkor sincs más út, mint meggyőzni az embereket, akiket egyre jobban fog zavarni a patália, hogy Orbán tettei ártanak az országnak. Lesz majd nagy felelősségük a mérsékelt jobboldali politikusoknak és a mérsékelt jobboldali értelmiségnek: a jobboldali demokratáknak. Nem vihetjük tovább azt a terhet, hogy az egyik oldal kitagadja a másikat a nemzetből, a másik meg az egyiket a demokraták közül.”

A nagyinterjúban szó esik egyebek mellett arról is, az Együtt 2014 mihez kezdjen a DK-sokkal, az LMP-sekkel, s mire juthat Mesterházy Attilával. Továbbá arról is szó esik, hogyan határolódhat el az „elmúlt húsz évtől” egy olyan politikus, aki pont abban az időszakban gazdagodott meg, s lett belőle miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik