Belföld

150 milliárd forint hiányzik az önkormányzatoknál

önkormányzat (önkormányzat, városháza, )
önkormányzat (önkormányzat, városháza, )

Mintegy 150 milliárd forint hiányzik az önkormányzati szférából – mondta Gémesi György a Népszavának.

A lap csütörtöki számában Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke hangsúlyozta, hogy ezért minden tizedik magyarországi önkormányzatot – leginkább a néhány száz vagy ezer lelkes településeket – fenyegeti az a veszély, hogy bármennyire is igyekeznek spórolni, nem tudnak majd működni az év végéig.

Gémesi György szerint a központi források jelentősen szűkültek amiatt, hogy sok esetben az állam jóval több pénzt vont el az önkormányzatoktól, mint amennyi feladatot – a járási hivatalok kialakításával közigazgatásit, illetve az iskolák államosításával – átvett tőlük. Idén mintegy 600 milliárd forintnyi állami, továbbá csaknem 1400 milliárd forintnyi saját forrásból kellene gazdálkodnia a mintegy 3200 önkormányzatnak.

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy az idén januártól érvényes előírás megtiltja az önkormányzatoknak, hogy működési hiánnyal fogadják el a költségvetésüket. Nem lehet eltérés a működési bevételek és a működési kiadások között, vagyis nem tervezhetnek hitelt a feladatok finanszírozására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik