Belföld

Tiltakoznak az újságíró kitiltása ellen

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) Elnöksége megdöbbenve értesült arról, hogy egy munkáját végző újságírót, Tódor Jánost, valamint az érpataki TASZ-pont aktivistáját, Szöllősi Gábort rendőri segédlettel vezettették ki az érpataki iskolában a „Kitörés (Becsület) Napja” alkalmából tartott február 9-i rendezvényről.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Érpatak jobbikos polgármestere, Orosz Mihály Zoltán arra hivatkozva kérte a rendőrség intézkedését, hogy ez egy önkormányzati rendezvény, ahol „mocskoló” liberális újságíróknak és jogvédőknek nincs helyük. Az újságíró egy nyilvános rendezvényről kívánt tudósítani.
A megemlékezést a „Becsület Napja”, vagyis a német csapatok és magyar csatlósaik 1945. február 9-i ún. kitörési kísérletének évfordulóján szervezték meg. A rendőrök az újságírót és a jogvédőt a polgármester szidalmazása és a hungarista jelszavakat hangoztató, részben világháborús egyenruhákra emlékeztető öltözéket viselő közönség zajongása közben vezették ki a teremből „igazoltatás céljából”.
A MÚOSZ megdöbbenve és felháborodottan áll az eset előtt. Szolidárisak vagyunk kollégánkkal, aki Érpatakon egy betiltott, neonáci eszméket hangoztató szerveződés egyenruháját viselő csoport részvételével megtartott eseményről kívánt tudósítani. Munkájával elsőrendű közfeladatot látott volna el, a legfontosabb nemzeti érdekeinket, a demokratikus értékeket és a szólásszabadságot védte. Munkavégzésében a rendőrség segítségével akadályozták meg.
“Felhívjuk a figyelmet, hogy ezzel a lépéssel új szakasz kezdődött a sajtószabadság korlátozásában. Ha ezt az esetet nem követi alapos vizsgálat és felelősségre vonás, a rendőri segédlettel végrehajtott megfélemlítés gyakorlattá válhat Magyarországon” – olvasható a MÚOSZ honlapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik