Belföld

Számítógépet kapnak a rászorulók

szamitogep(960x640)(7).jpg (számítógép, internet, )
szamitogep(960x640)(7).jpg (számítógép, internet, )

Csaknem harmincezer számítógépet osztanak szét Miskolcon és környékén.

Putnoki Dávid középiskolás diák egy Borsod megyei oktatási intézményben. Az iskolában ahol tanul, vannak számítógépek, de azokhoz szinte csak informatikaórán tud hozzáférni, ezért régóta szeretne egy saját komputert. Tanuláshoz, később a munkahely kereséséhez és egyáltalán a tájékozódáshoz nélkülözhetetlen eszköznek tartja.

Azt mondja, ha lehetne pályázni egy ilyen eszközre, szívesen megtenné, hiszen családja nem túl tehetős, ilyesmire nem tudnak költeni. Dávidnak akár szerencséje is lehet, ha elindul egy államilag finanszírozott, kísérleti program, amely keretében 2,5 milliárd forint értékben adnak át, elsősorban rászoruló családoknak akár térítésmentesen digitális eszközöket a borsodi megyeszékhelyen, valamint a környező településeken.


Fotó: Hír24

A tervek szerint a Digitális Otthon elnevezésű projekt a Miskolcon és agglomerációjában élő háztartások csaknem felét érinti – közölte a Hír24-gyel Kelemen Csaba, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs projektmenedzsment főosztályának helyettes vezetője. Hozzátette: piaci felmérések szerint Magyarországon nagyon magas a digitális írástudatlanság, a 15 évesnél idősebb lakosság körében eléri a 44,5%-ot. Ezen szeretnének változtatni azzal, hogy eszközökhöz, interneteléréshez és a kezelésükhöz szükséges oktatáshoz juttatják az embereket, minderre pályázatot írnak ki.

A kivitelezéshez hátrányos helyzetű régiót kerestek, Miskolc és környéke pedig mindenben megfelel a feltételeknek. A program a rendkívüli kormányzati intézkedésekre elkülönített forrásból 2,5 milliárd forint támogatásra számíthat, de más pénzügyi alapokból további egymilliárd forint jut az informatikai hálózat fejlesztésére és oktatásra.

A több tízezer felhasználó eléréséhez a projekt különböző elemeinek előkészítésére a szaktárca együttműködik a Miskolc Holdinggal, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztő Intézettel, valamint a forrás másik felét biztosító piaci szereplőkkel. A program a tervek szerint 2014 márciusáig tart, a fenntartási időszak a gépek kiosztásától számított három év. Ezalatt az eszközök semmilyen körülmények között nem idegeníthetők el. Ennek biztosítására számos, részben szoftveres, részben anyagi következményekkel járó megoldás áll majd rendelkezésre – közölte a főosztályvezető-helyettes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik