Belföld

Ketyeg a bomba a nyugdíjdöntés miatt

orvosi köpeny (orvosi köpeny, orvos, egészségügy, )
orvosi köpeny (orvosi köpeny, orvos, egészségügy, )

Szakrendelések, egész kórházi osztályok működését veszélyezteti a kötelező nyugdíjazás – írja a Napi Gazdaság. A Népszabadság szerint új javaslat készült az orvosok nyugdíjazás alóli mentességére.

A Napi Gazdaságnak nyilatkozó kórházi főigazgatók szerint osztályok működése kerülhet veszélybe, ha nem kapnak mentességet a nyugdíjrendelkezések alól. Az új szabályozás nem jelentene gondot, ha kellően felkészülhetnének rá az intézmények, és más típusú jogviszonyra térhetnének át a foglalkoztatásban.

Nincs bizonytalanság az egészségügyben az új nyugdíjszabályok miatt. „A magyar egészségügyben álláshelyek nem fognak megszűnni, a betegellátás, ahogyan eddig, a jövőben is biztosítva lesz, minden ezzel ellenkező híresztelés szándékos rémhírkeltés” – írta korábban közleményében az egészségügyért felelős államtitkárság.

A költségvetésben nincs nyoma a kieső nyugdíj kompenzálásához szükséges forrásoknak, miként a korábbi béremelés alapbérbe építésének sem − mondta a lapnak Havas Szófia. Az MSZP egészségpolitikusa úgy véli, egyéni mentességet csak politikai szempontok alapján kapnak az érintettek. A politikus szerint a nyugdíjszabályok változása különösen veszélyezteti a gyermekgyógyászatot, a traumatológiát és a diagnosztikai területeket − van olyan központi kórház, ahol az említett szakmákban mindössze két nem nyugdíjas korú dolgozik.

Az elmúlt időben több egészségügyi szervezet kért nyílt levélben mentességet a nyugdíjszabályok alól Orbán Viktortól. Követeléseik között szerepel, hogy a kormány biztosítsa a nyugdíj mellett tovább foglalkoztatottaknak az elmaradó járandósággal megegyező, jogszabályban rögzített jövedelempótlást.

Közben a Népszabadság már arról ír, hogy az egészségügyi államtitkárság által előkészített jogszabálycsomagban a „munka vagy nyugdíj” szabály korhatárát az egészségügyi dolgozóknál 65 évre emelnék.  A lap szerint a mintegy 6400 mentességi kérelem kétharmada így okafogyottá válik.

A Népszabadság információi szerint a rendelettervezetben több megoldást ajánlanak a nyugdíj alól mentesítettek javadalmazására.  Az egyik lehetőség, hogy teljes kompenzációt kapjanak a nyugdíjuk helyett, a másik szerint annak hatvan százalékát kompenzálnák. A harmadik megoldásban a nyugdíjpótlásra költhető összegről a kórházak és a menedzsment dönthetne. Így például megtehetnék, hogy a hálapénzes területen dolgozóknak egyáltalán nem adnának, viszont a hiányszakmákban a korábbi nyugdíj kétszeresét juttatnák a tovább dolgozóknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik