Belföld

Így kerülje el a kutyaharapást

Kutya(210x140)(1).jpg (kutya)
Kutya(210x140)(1).jpg (kutya)

Nem elég csak szeretni a kutyát. Szabályokra van szükség ahhoz, hogy elkerüljük a tragédiát.

Súlyosan megsérült az a kislány, akit egy elszabadult kutya támadott meg a hónap elején Szabadszálláson. A kislányt a kecskeméti kórházba szállították a mentők.

Egy kilencéves kisfiút házuk udvarán sebesítette meg az egyik ott tartott kutya még augusztusban. A gyereket ugyan kimentette a szomszéd a kutya karmaiból, de pár nap múlva a fiú belehalt sérüléseibe.

Rengeteg hasonló eset történik hazánkban. Magyarországon évente csaknem 5000 veszélyes kutyaharapást regisztrálnak és az áldozatok közül több százan válnak fogyatékkal élővé vagy szenvednek nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket. Sajnos minden évre jut legalább két halálos áldozat is.

A tréning

A kutya-gyerek kommunikációs tréning elvégzői legalább némi esélyt kapnak, ha egy megvadult kutya rájuk támad. Itt megtanulják a gyerekek, mit jelentenek a kutyák egyes viselkedései, hogyan kell kommunikálni az ebbel és milyen szabályokra van szükség, hogy elkerüljük a kutyatámadást.

Halász Árpád, a Gödöllői Kutyasport Központ trénere lapunknak elmondta, nem elég csak szeretni egy kutyát, fontos szabályokat is tanítani a kedvencünknek. A tréner szerint, ha ezt nem tesszük meg a kutya joggal gondolja úgy, hogy övé a döntés joga és saját szabályrendszere szerint él, ami veszélyes lehet akár a gazdára nézve is.

Mit kell tenni

A tréninget óvodás és iskolás csoportoknak tartják. A tréner a foglalkozásokon kiképzett kutyákkal mutatja meg a gyerekekkel, milyen reakciót vált ki az állatból egy-egy mozdulat vagy kiabálás. „Ha a kutya mereven áll és vicsorog, akkor támadásra készül. Nincs mindig idő a felkészülésre, hiszen a másodperc töredéke alatt megkezdheti az eb a harapást. Ha azonban van annyi időnk, tegyünk meg minden tőlünk telhetőt. Például ne kezdjünk el futni és kapálózni. Védjük fejünket, vagy, ha van nálunk táska tartsuk azt magunk elé, hogy a kutya azt harapja meg”- közölte Halász.

A tréner szerint az egyik legnagyobb veszélyforrást a kertből, telepről kiengedett kutya jelenti, mert  az olyan kutya, akinek megengedik, hogy rendszeresen bejárja a környékbeli utcákat, roppant magabiztos, az egész környéket a sajátjának ismeri fel és védelmezi azt.

Az eddigi tapasztalatok alapján a módszerre rendkívül fogékonyak a gyerekek. A Kutya- Barátok Sport Egyesülete célja, hogy a jövőben minél több gyermek megismerhesse a hosszú évek alatt kifejlesztett módszert, és ez által hazánkban minimálisra csökkenjen a kutyatámadásokból eredő balesetek száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik