Belföld

Bajnai: egymillió ember hiányzik az ellenzéki győzelemhez

bajnai gordon (bajnai gordon, )
bajnai gordon (bajnai gordon, )

Orbán Viktor kijelölt saját ellenfelének azzal, hogy álcivil szervezetek és Simicska Lajos segítségével lejárató kampányt indított ellenem – mondta Bajnai Gordon a Népszabadságnak és az origónak.

„Azt ambicionálom, hogy Magyarország 2014 után fordítson a sorsán, és szabaduljon meg az Orbán–Simicska-rezsimtől. De ez csak a leküzdendő akadály, ez még nem elég, el kell indulni a jó kormányzás útján is” – mondta Bajnai Gordon a Népszabadságnak arra a kérdésére, hogy ambicionálja-e a kormányfői feladatot.

A hamarosan párttá alakuló Együtt 2014 alapítója az ellenzéki összefogásban betöltött esetleges szerepével kapcsolatban azt mondta: mindig csapatjátékos volt – de minden csapatban van frontember. „Magyarországon nem elég a Fideszt leváltani, új korszakot is el kell indítani. Azt látom, hogy a társadalom nagy része nincs készen arra, hogy e korszakváltásnak egyedüli vezető erejeként tekintsen az MSZP-re” – tette hozzá.


Fotó: Kummer János

Bajnai évértékelőjét magyarázva elmondta: arra akarta felhívni a figyelmet, hogy veszélyes olyan stratégiát építeni, amely eleve kudarcra van ítélve. Szerinte azt várja a választók nagy többsége, hogy közösen találják meg a kormányváltás és az új korszak megnyitásának módját, ezért olyan stratégia kell, amely ezt lehetővé teszi.

Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban Bajnai hangsúlyozza, hogy politikai értelemben régóta külön utakon járnak, sok kérdésben voltak vitáik. „A volt kormányfő sok szempontból egy súlyos és módszeres – egyébként amerikai tanácsadók által kidolgozott – lejárató kampány áldozata. Saját politikai tévedései mindenkinek vannak. Ugyanakkor soha nem fogok beállni azok közé, akik Gyurcsány Ferencet ócsárolják” – fűzte hozzá.

Bajnai Gordon az origónak is interjút adott. Arra a kérdésre, hogy miért hívta vitára a kormányfőt, így válaszolt: „Orbán Viktor szólított meg engem, amikor álcivileken keresztül már a második lejárató kampányt indította ellenem. E mögött nyilván Orbán Viktor és Simicska Lajos áll, de Simicskát mégsem hívhatom vitára. A miniszterelnökkel viszont megvitathatnánk azokat a kérdéseket, amelyeket ezeken a plakátokon állítanak.”

Arra a felvetésre, hogy főleg idősek voltak az évértékelőjén, Bajnai azt mondja, hogy egyre több fiatal érdeklődik a politika iránt, ezt bizonyítják a most zajló hallgatói tüntetések is, és nem az a legfontosabb, hogy a fórumaikon ott legyenek a fiatalok, hanem az, hogy 2014-ben a változásra voksoljanak. Ez pedig szerinte így lesz, mert kevés olyan csoportja van a magyar társadalomnak, amelynek akkora veszteségeket okozott az Orbán-rezsim, mint nekik.

Bajnai Gordon gazdasági elképzeléseiről itt olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik