Belföld

“Az ország házon kívül van” nem lehetett Országházon kívül

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) Egyesület aktivistái két órakor egy „Az ország házon kívül van!” szövegű feliratot akartak kifeszíteni a Kossuth-téren, hiába.

A Civil Összefogás Fórum akciójával ellentétben ezúttal azonnal megjelent az országgyűlési őrség, amely közterület-foglalási engedélyt követelt. Mivel ilyen nem volt, rendőrt hívtak. Az aktivistákat igazoltatták.

Később az Országgyűlés műszaki igazgatója felkérte a Milla aktivistáit, hogy írjanak e-mailt az Országgyűlés gazdasági főigazgatóságára, hogy kitehessék a molinót. A Milla szerint arra a kérdésre, hogy „hétfőn is kellett-e ilyet írnia a CÖF alkalmazottjainak, azt válaszolta: Nem, mert arról az akcióról a házelnök úr is tudott. Később módosította ezt”.

Az igazgató állítása szerint a cégnek, amely hétfőn kifüggesztette a szegényeket megalázó feliratot, tízszeres közterület-használati díjat kell majd fizetnie.


Forrás: Facebook / Milla

A békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) azért helyezte el a Parlamentnél a “Köszöntjük a szoci hataloméhség menetét!” feliratú transzparenst, hogy békemenet helyett ezzel fogadja a kormány intézkedései ellen hétfő délután tüntető éhségmenetelőket.

A szervezet elnöke, Csizmadia László elismerte, hogy ők tették ki a transzparenst. A nol.hu-nak arra a kérdésre, hogy kértek-e, kaptak-e engedélyt a transzparens elhelyezésére, úgy felelt: nem, hiszen akciójuk flash mob jellegű volt.

No, de mi az a flash mob?
A flash mob (azaz villámcsődület) emberek előre szervezett csoportosulását jelenti; hirtelen jön létre valamely nyilvános helyen, a résztvevők valami szokatlant csinálnak, majd a csoportosulás ugyanolyan hirtelen fel is oszlik – írja a Wikipédia. A flash mob célja a figyelemfelkeltés, a hétköznapi ember elgondolkodtatása. Bár a villámcsődületnek elvileg nincs politikai célja vagy színezete, sokan tévesen politikai demonstrációkra is használják a flash mob megnevezést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik