Belföld

Meneszthetik L. Simon Lászlót

Balog Zoltán miniszternek megingott a bizalma a kulturális államtitkárában.

A felmentés határán áll L. Simon László kulturális államtitkár, Balog Zoltán miniszter nem hivatalosan már jelezte neki, megrendült benne a bizalma – tudta meg a Népszabadság kormányzati forrásból. L. Simon Lászlót a lap megkérdezte a Parlamentben, az államtitkár nem szeretett volna semmit sem mondani az ügyről.

Kiszivárgott hírek szerint L. Simon László “az erdélyi fafaragóktól a belvárosi művészvilág prominensein keresztül a magaskultúra kiváló ismerője” – ezt elismerik a tárcánál és az államtitkárságán is. A bizalom állítólag azért rendült meg benne, mert “nem tudott azonosulni a hivatalos kultúrkampf megjelenésével”. A Magyar Művészeti Akadémiáról (MMA) szóló törvényt megszavazta, de megvan a “magánvéleménye” Fekete Györgyről.


Fotó: Neményi Márton

Az államtitkár nemrég az FN24-nek adott interjúban Fekete Györggyel ellentétben Konrád Györgyöt és Spiró Györgyöt is magyar írónak nevezte, ráadásul jónak. Fekete György szavait azért nem minősítette, mert nem a főnöke, sőt az interjúban az államtitkár többször is jelezte: az MMA „a kormánytól független szervezet”, nem az ő kompetenciája, hogy merre halad.

L. Simon László azt mondta: akit érdekelnek preferenciái, fellapozhatja Szubjektív ikonosztáz című művét. Ebben benne van az olvasata a kortárs magyar képzőművészet több általa értékesnek tartott alkotójáról. Fekete György nem szerepel a könyvben, amelynek előszavát viszont az a Gulyás Gábor írta, aki vélhetően hamarosan távozik a Műcsarnok éléről.

Az Index hétfőn arról írt, hogy kikerültek a Pesti Vigadó felújításáért felelős alapítvány vezetőségéből a MMA tagjai, miközben az alapítvány a Vigadó vagyonkezelője, irányítja és fizeti az épület felújítását. Azaz L. Simon így próbál a színfalak mögött harcolni az MMA-val. A kormány döntésének köszönhetően az elkészült Vigadó lesz az MMA székháza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik