Belföld

Megszabadulnak az egyetemek Hoffmanntól

Hoffmann Rózsa (Hoffmann Rózsa)
Hoffmann Rózsa (Hoffmann Rózsa)

Elveszik tőle a felsőoktatást, közoktatási államtitkár lesz – írja az [origo], több forrásból megerősített értesülései alapján.

A lap úgy tudja, Balog Zoltán kettéválasztaná a jelenlegi államtitkárságot. Az Orbán Viktor által is támogatott döntés szerint külön felsőoktatási és külön köznevelési államtitkára lenne az Emberi Erőforrások Minisztériumának. A felsőoktatási államtitkár két egykori egyetemi rektor közül kerülhet ki, de végleges döntés még nem született erről. A felsőoktatási helyettes államtitkár Maruzsa Zoltán, a közoktatási Gloviczki Zoltán maradna.

Az [origo] szerint nem biztos, hogy Hoffmann Rózsa belemegy ebbe. Korábban, amikor informálisan felvetődött egy ilyen átalakítás, azt mondta, inkább lemond, ha nem bízik meg benne a miniszter és Orbán Viktor. Az önálló felsőoktatási államtitkár ötletét megelőzően állítólag olyan forgatókönyv is felvetődött a kormányfő környezetében, hogy kormánybiztost nevezzenek ki az ágazat felügyeletére, de ezt elvetették, mert azt sugallta volna, hogy nagy a baj a területen. Hoffmann Rózsa eddigi pozíciójának szétválasztását ezzel szemben pozitívan, azzal lehet magyarázni, hogy a kormánynak annyira fontos a terület, hogy külön államtitkárt érdemel.


Fotó: MTI / Ujvári Sándor

Mint korábban – szintén az [origo] alapján megírtuk, az oktatási államtitkárnak egy ideje tartózkodnia kellett a felsőoktatással kapcsolatos változások kommentálásától. Hoffmann Rózsát a kormányfő és minisztere kérte meg, hogy – a hallgatói tiltakozások után – a jövőben csak a közoktatással foglalkozzon, a többit hagyja Balog Zoltánra, a kormányszóvivőre vagy Maruzsa Zoltán felsőoktatási helyettes államtitkárra.

A diáktüntetések miatt a Fideszben többen felvetették, hogy valóban le kellene váltani Hoffmann Rózsát, és a miniszterelnök környezetében is többen tartották volna szerencsésnek, ha az államtitkár ismét felajánlja a lemondását, és Orbán Viktor ezúttal elfogadja azt. Ezt javasolta a kormányfőnek a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese is.

A decemberi megállapodás dacára a minap az Inforádióban Hoffmann Rózsa arról beszélt, hogy a kormány komoly forrásokat szán a felsőoktatásra. Mint mondta: a felsőoktatás kiemelt területe a társadalomnak, ezért a kormány szűk költségvetési mozgásterében is mindent megtesz, hogy ne csak a működőképességet, hanem a fejlődés lehetőségét is biztosítsa.

Gyurcsányék nem alszanak Hoffmann miatt

A volt kormányfő a Facebookon közölte: este hat órától szolidaritási virrasztást tartanak az oktatási államtitkárság Szalay utcai épülete előtt. Így fejezik ki támogatásukat azoknak, akik „most harcolnak a szabad iskoláért, az egyetemekért”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik