Belföld

Máris kimúlt az idei költségvetés

parlament-a-kodben(960x640)(3).jpg (köd, budapest, parlament, időjárás, )
parlament-a-kodben(960x640)(3).jpg (köd, budapest, parlament, időjárás, )

Miközben az államtitkár a pénzügyi stabilitás fontosságáról beszélt egy fórumon, a parlament idei második munkanapján már módosította is a 2013-as büdzsét.

A képviselők 217 igen szavazattal, 25 nem ellenében, 15 tartózkodás mellett fogadták el kedden a büdzsé megváltoztatását, amely lehetővé teszi az E.On megvásárlását. A vételár 875 millió eurónak megfelelő forint, valamint további maximum 90 milliárd forint lehet a készletekért. Az összeg a korábbi sajtóhírekben tárgyalt lehetséges vételár felső határát jelenti.

A parlament a szavazással engedélyezte a kormánynak, hogy az állam készfizető kezesként feleljen az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek az E.ON SE-vel kötött adásvételi szerződéséért. A kezességvállalás legkésőbb szeptember 30-án megszűnik, és nem veszélyezteti a költségvetési célok teljesülését – közölte előzőleg a kormány.

A képviselők közvetlenül a zárószavazás előtt elfogadták azt a módosítást is, amely szerint január 1-jétől visszamenőleg 50 százalékkal emelkedik a holokauszt túlélőinek folyósított életjáradék összege, a földért biztosított életjáradék összege pedig március 1-jétől a nyugdíjemelésnek megfelelő mértékben emelkedik.

Közben a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára egy konferencián arról beszélt, hogy a magyar gazdaságpolitika a pénzügyi stabilitásra és reformokra épül. „A kormány eltökélt abban, hogy idén is 3 százalék alatt tartja a költségvetés hiányát. Jövőre is és azután is 3 százalék lesz a hiány” – hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik