Belföld

Kevesebb pénzből gazdálkodhat az LMP

LMP (LMP)
LMP (LMP)

Frakció helyett csoportként folytatja a parlamenti munkát a szétrobbant párt maradéka, Schiffer szerint megerősödve.

Az LMP parlamenti frakciójának megszűnése után a párt – „megfogyva bár, de törve nem” – tovább fogja folytatni a parlamenti munkát – jelentette ki kedden, az Országházban tartott sajtótájékoztatón Schiffer András. A frakcióvezető a pártból távozókat okolta azért, hogy hamarosan hivatalosan is feloszlik a képviselőcsoport.

A sajtótájékoztatón Schiffer András mellett felsorakozott a párt további hat megmaradt parlamenti képviselője, két szóvivője, több önkormányzati politikusa és választmányi tagja is.

Az LMP 2008-ban azért alakult, hogy az emberek visszanyerjék a hitüket az elvhű, tisztességes, a közérdeket szolgáló politika lehetőségében – jelentette ki. A Lehet Más a Politika parlamenti képviselete a frakció megszűnése után is fennmarad, a párt hét országgyűlési képviselője a választóktól kapott felhatalmazással tovább szolgálja az ország népét – mondta.

Nem kell a 2010 előtti panoptikum!

Egyúttal bejelentette, hogy a házszabály alapján megalakították a Lehet Más a Politika képviselői csoportját. Ennek közjogi jelentősége nincs, de lehetőséget ad arra, hogy egységesen, az LMP nevében lépjenek fel a parlamentben.

Hangsúlyozta, hogy miközben az elmúlt hónapokban „sokan igyekeztek az LMP-t mint zavaró tényezőt eltüntetni” és a párt tagjai „legalább” kétfelé kommunikáltak, a 250-300 ezres választóközösségük kitartott mellettük. Most az a feladat, hogy a következő bő egy évben politikai otthont kínáljanak azoknak, akik úgy kívánják leváltani az „Orbán-rezsimet”, hogy nem kívánják vissza a „2010 előtti világ panoptikumát”.

Megerősödött az LMP

A kilépéseket úgy értékelte, hogy az LMP tagjainak nagyjából tizede és nyolc országgyűlési képviselője „feladta a küzdelmet”.

Az utóbbi hónapokban kiderült, hogy a belső vitapartnerek szinte bármire rá tudták sütni az erkölcstelenség bélyegét, amivel nem értettek egyet – ismertette a történéseket. – A novemberi és januári kongresszuson kisebbségben maradók „megzsaroltak minket” előbb azzal, hogy kilépnek a pártból, ha az nem vált irányt, később pedig azzal, hogy távoznak a frakcióból.

Szavai szerint a pártot elhagyók az elmúlt hetek belső tárgyalásai során olyan köteléket akartak rájuk erőltetni, amit a párt kongresszusa korábban kétszer is elvetett. „Nem maradt más választásunk, hogy vagy engedünk a zsarolásnak, vagy kitartunk az elveink mellett. Ha választani kell a párt és a frakció között, akkor a pártot választjuk” – szögezte le.

Hangsúlyozta, hogy a frakció várható megszűnésével kevesebb forrás áll majd a rendelkezésükre, de –  mint mondta – az elveiket előrébbvalónak tartják, mint a pénzt. Azok viszont, akik elhagyták a pártot, azok „más képviseletét vállalták fel, és a folyamat végén felrobbantották a frakciót” – jelentette ki.

A képviselőcsoport megszűnése veszteség, de minden más szempontból jobb a helyzet, mint az elmúlt fél évben. Az LMP megerősödött, véget értek a bénító viták és elindultak a csatlakozások is – összegzett.

A szakadás előzményei

Az LMP tavaly novemberi kongresszusa olyan határozatot fogadott el, amely kizárta a Lehet Más a Politika csatlakozását az Együtt 2014 választói mozgalomhoz, de felhatalmazást adott arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról. A határozat elfogadása után lemondott posztjáról Jávor Benedek frakcióvezető, valamint két helyettese, Karácsony Gergely és Szabó Tímea. Ezután a három politikus öt parlamenti és három fővárosi képviselőtársával együtt megalapította a Párbeszéd Magyarországért Platformot.

Az LMP idei, január végi kongresszusa úgy döntött, hogy nem változtat a korábban elfogadott stratégián. Ezt követően a Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai sajtótájékoztatón jelentették be, hogy kilépnek az LMP-ből és új pártot alapítanak. A platform képviselői akkor hangsúlyozták, szeretnék, ha egyben maradna a parlamenti frakció, ezért tárgyalásokat kezdenek az LMP-ben maradókkal.

Vasárnap Jávor Benedek és Szabó Tímea bejelentették, hogy a platform párttá alakul, és Párbeszéd Magyarországért néven folytatja munkáját. Szabó Tímea egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Lehet Más a Politikából kivált nyolc képviselő nem adja vissza a mandátumát. Az újságírók felvetésére hozzátette: egy LMP nevű frakcióban nem maradnának, éppen ezért javasolják, hogy a képviselőcsoportot kereszteljék át LMP – Párbeszéd Magyarországért névre.

Miután az egyeztetések több fordulón keresztül sem hoztak eredményt, Jávor Benedek múlt hét pénteken bejelentette: függetlenként folytatják munkájukat. Hétfőn a nyolc képviselő, Jávor Benedek, Szabó Tímea, Karácsony Gergely, Szabó Rebeka, Dorosz Dávid, Scheiring Gábor, Szilágyi Péter és Szilágyi László aláírta a kilépésről szóló nyilatkozatot, amelyet eljuttattak Schiffer András frakcióvezetőhöz és Kövér László házelnökhöz. A házelnöknek ezt követően 72 órája van arra, hogy megtegye a frakció feloszlatásának ügyében szükséges lépéseket.

Az LMP-nek jelenleg hét képviselője van a parlamentben: Schiffer András, Szél Bernadett, Osztolykán Ágnes, Ertsey Katalin, Lengyel Szilvia, Mile Lajos és Vágó Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik