Belföld

Kamionstop több magyar határnál

kamionstop(960x640).jpg (kamion, kamionstop, )
kamionstop(960x640).jpg (kamion, kamionstop, )

A Szlovénián keresztül Olaszországba tartó teherautók sem Ausztria, sem Szlovákia felől nem léphetnek az országba, a már itt lévő kamionokat pedig nem engedik ki a szlovén határnál. 800 jármű vesztegel most az országban. Várhatóan két napig nem mozdulhatnak.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint az olaszországi rendkívüli havazás miatt rendeltek el korlátozásokat a szlovén hatóságok. Este a Szlovéniába tartó és szlovén rendszámú teherautók még kiléphettek a magyar határon, reggel hattól már azok sem, mint a tranzitforgalom. A személyautók szabadon jöhetnek-mehetnek.

Kedd reggel már csaknem nyolcszáz kamion vesztegelt Zala megyében a főutak melletti pihenőhelyeken, elsősorban Rédicsnél, a 86-os úton, az M70-es és az M7-es pihenőhelyein és benzinkutakon. Száznyolcvan jármű az M7-es Nagykanizsa-Eszteregnye közötti szakaszán, a leállósávban áll.

Vas megyében szintén sok kamion állt félre, Vátnál és Körmendnél jelentős útszűkületeket okozva.

A további torlódások megelőzése érdekében az Ausztria és Szlovákia felől érkező, Szlovénián keresztül Olaszország irányába tartó, 7,5 tonna megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek nem léphetnek be Magyarország területére.

Készülnek a kamionosok ellátására

Rigó Csaba kormánymegbízott, a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke összehívta a nagykanizsai és a letenyei járási védelmi bizottságot annak érdekében, hogy a várhatóan legalább két napig fennálló forgalomkorlátozás időtartama alatt megszervezzék a várakozó járművek utasainak ellátást.

Az Útinform jelentése szerint a Hegyeshalom felől érkező, Szlovéniába és Olaszországba tartó teherautókat az M1-es parkolóiba terelik.

Baleseteket is okoz a hó

A zalai katasztrófavédelem a honlapján beszámolt arról is, hogy nem sokkal fél hét után a Sárhida és Gellénháza közötti összekötő úton egy tehergépkocsi keresztbe fordult, és elakadt egy autóbusz is, amelyen 17-en utaztak. Korábban a Zalaegerszeget északról elkerülő úton egy személygépkocsi vált mozgásképtelenné a hóban, a 74-es úton, Barnakpusztánál pedig egy parkettát szállító kamion csúszott az árokba.

Nemesvámos környékén, a Veszprémből Tapolcára vezető úton árokba csúszott egy kamion, a mentése még tart. Kora reggel egy autó Pápa mellett akadt el a havas úton – tette hozzá a szóvivő.

Az OKF felhívta az útnak indulók – elsősorban a kamionok vezetőinek – figyelmét, hogy tájékozódjanak a korlátozás és a közlekedési viszonyok aktuális és várható helyzetéről. Az előrejelzések szerint ma is kell még komoly havazásra, sőt ónos esőre is számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik