Belföld

Bezárt a Centerke Adományozó Központ

Szeged közkedvelt, sokak által „ingyenes„ üzletnek hívott Centerke Adományozó Központ a héten végleg bezárta kapuit.

Tavaly a Mátrix Közhasznú Alapítvány által működtetett szociális központ több mint tízezer család és egyén számára osztott ki ruhát – cipőt, élelmiszert, bútort, egyéb létfenntartáshoz szükséges tárgyakat. A lakossági és intézményi támogató program megszűnésének oka, hogy a piaci áron a város ingatlanfenntartó cége által bérbeadott IKV-s helyiségek bérleti díjait a szervezet képtelen volt tovább fizetni.

A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány 2003 óta végzi szegedi központtal helyi és a tágabb területekre irányított segítő munkáját. A szervezet 2006-ban vásárolt piaci áron IKV bérleti jogot, azóta több hasonlóan piaci áron vásárolt helyiségben próbálta folytatni nonprofit munkáját. Az alapítvány többször kért segítséget, támogatást, preferáltságot, bérleti díj csökkentést a város vezetésétől, a közgyűléstől, az IKV-tól, de süket fülekre és érdektelenségre talált. A segítségkérés rendszerint visszhang, reakció és megoldás nélkül maradt. Egyes helyiségeket nemhogy olcsóbban, de a profitorientált bérlőknél még drágábban juttatta a város az alapítvány részére.

A Centerke bezárásának hírére egy hét alatt ötszáz betérő szegedi tiltakozó íven nyilvánította ki az IKV és a város ügykezelése kapcsán a nemtetszését. Ezt a tiltakozó ívet a Botka László polgármester részére az alapítvány benyújtotta. Az eddigi reakciókat és elutasító magatartást ismerve a probléma megoldása kapcsán nem sok reményt lát a nonprofit szervezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik