Belföld

35 milliárd a főösszeg: stabil és takarékos a költségvetés

A 2013-as költségvetés főbb irányairól számolt be kedden Borkai Zsolt, és Fekete Dávid, pénzügyekért felelős alpolgármester.

A sajtótájékoztatón a polgármester stabilnak és előremutatónak nevezte a város idei költségvetését, melynek főösszege meghaladja a 35 milliárd forintot, ez egyébként a tavalyihoz képest 5 milliárddal kevesebb. A csökkenés a közigazgatási változásoknak köszönhető, hiszen a kormányzati módosításokkal a győri önkormányzat feladatköre is beszűkült. „Nem jár rosszabbul Győr! A feladatok csökkentek és ezáltal az úgynevezett normatív támogatások is. Ezt ugyanis felváltotta a feladat finanszírozás, de ha megnézzük a jelenlegi költségvetést akkor látjuk, hogy minden sora tartalmaz olyan pontokat, amely arról árulkodik, hogy komoly fejlesztéseket tudunk elkezdeni, a következő évben pedig folytatni. Ezen felül a megmaradt feladatainkat is maximálisan el tudjuk végezni” – hangsúlyozta a polgármester.

Idén, ugyancsak a 2012-es esztendő példáját követve, a büdzsé minden ötödik forintját fejlesztésre költi a város, beruházásokra közel 7 milliárd forintot szánnak a költségvetésből, egy milliárddal többet, mint tavaly. A tételek közül kiemelendő, hogy folytatódik a lakóutca program, erre 510 millió forint jut, de talán ami ennél is fontosabb, hogy a büdzsében már érezhető lesz az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra történő készülődés, az eseményhez kapcsolódó beruházások ugyanis nagy szeletet hasítanak ki a költségvetés képzeletbeli tortájából. Az új uszoda és a hozzá tartozó infrastrukturális beruházások például 2,5 milliárd forintot kóstálnak. Ugyanakkor az önkormányzat a költségvetés egy százalékát, 390 millió forintot a sport támogatására szán.

Városüzemeltetésre a tavalyi 507 millióval ellentétben, idén csaknem a dupláját, vagyis 935 milliót költ az önkormányzat, a tartalékok pedig meghaladják az 1 milliárd forintot.

Természetesen folytatódik a belváros rehabilitációja is, így a Dunakapu tér 200 millió forinttal szerepel a költségvetésben, de az uniós pályázatok is hozzájárulnak Győr töretlen fejlődéséhez. „A város még ebben az évben jelentős Európai Uniós pályázatok beadásával számol, hiszen 2013-ban zárul a 7 éves fejlesztési ciklus. Tavaly 80 millió forintot állítottunk be a pályázati önerő alapba, az idei évben ez 410 millió forintra növekszik. Ez mutatja azt, hogy számos olyan már előkészített projektünk van, amelyre reményeink szerint egy sikeres támogatási szerződés aláírása után, az önrészeket biztosítanunk kell” – hangsúlyozta Fekete Dávid.

Lényeges továbbá, hogy a bevételi oldalon az iparűzési adó több mint 15 milliárd forintot tesz ki, és pozitív az is, hogy az úgynevezett adóerőképesség miatti elvonás megszűnik, ezzel már nem kell számolni, nem úgy mint tavaly, amikor 1,7 milliárd forintot fizetett be a város.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik