Belföld

Orbán: Magyarország mindent elért, amit lehetett

Az Európai Unió csökkenő büdzséje ellenére az eddigi 660 ezer forint helyett 712 ezer forint támogatás jut fejenként a magyarokra a következő hétéves költségvetési időszakban – emelte ki Orbán Viktor hétfőn a parlamentben.

Magyarország legnagyobb sikere, hogy az elkövetkező hét évre a lehető legkedvezőbb pozícióba került az EU politikai és gazdasági sakktábláján – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve: a világ is kezdi megszokni, hogy a magyarok kiállnak magukért, és Magyarországot immár mindenkinek egyenlő félként kell kezelnie.

„Magyarország 2004-es csatlakozása óta ilyen sikert még nem értünk el” – jelentette ki Orbán Viktor, közölve: az ország lényegében mindent elért, amit el lehetett érni.

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásában hangsúlyozta, hogy az ország még soha nem jutott ennyi európai uniós támogatáshoz fejenként, vagyis a kisebb tortából egy nagyobb szelet jut Magyarországnak..

Eredményként értékelte, hogy noha a közép-magyarországi régió már nem számít elmaradottnak, a többi régiónak jutó támogatás nem csökken, annak ellenére, hogy az eredeti költségvetési javaslat ezt tartalmazta.

Orbán Viktor szerint a múlt heti brüsszeli uniós csúcstalálkozón elért magyar siker kulcsa egyrészt az a bátorság volt, amellyel Magyarország kiállt saját érdekeiért, másrészt az a bajtársiasság, amellyel „szövetségeseinkkel vállvetve küzdöttünk közös érdekeinkért”.

A miniszterelnök erről napirend előtt beszélt hétfőn az Országgyűlésben. Magyarország sikerének két fontos tanulságát úgy foglalta össze: csak annak van becsülete, aki akár konfliktusok árán is kiáll az érdekeiért, és a sikerekhez szövetségesekre van szükség.

Magyarország most végre jól járt, és azért járhatott jól, mert kiállt magáért – hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy emellett Magyarországnak sikerült egy egyedülálló közép-európai összefogás keretében érvényesíteni a régió közös érdekeit is.

Az ellenzéki pártok véleményét itt olvashatja el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik