Belföld

HÖOK: Balog nem mond igazat

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) nem tudott a hallgatói szerződés elemeinek tervezett, alaptörvényben történő rögzítéséről. Balog Zoltán szerint tudott.

„A szerződésről a minisztériummal folytatott egyeztetések során a HÖOK többször jelezte, hogy az Európai Unió hivatalos álláspontjának, valamint a vonatkozó statisztikai mutatóknak az ismeretében tud javaslatokat tenni a témához. Ezen egyeztetések során a kormányzat kizárólag az elvi elvárások fenntartására és nem a röghöz kötés technikai megvalósítására – alaptörvénybe foglalására – tett utalást. A hallgatói szerződés intézménye a jelenleg hatályos alaptörvénybe ütközik, bizonyosan ez az oka az alaptörvény módosítására tett kísérletnek” – áll a HÖOK hétfői nyilatkozatában.

Balog Zoltán vasárnap a Szépművészeti Múzeumban tartott rendezvényen ugyanakkor azt mondta, a HÖOK tudott arról, hogy az alaptörvényben rögzítik a kérdést. Mint mondta, a diákságot képviselő szervezet ott volt a témát megtárgyaló munkacsoportban, és így semmi olyan nem történik, amiről ne lett volna tudomásuk.

A HÖOK azt elismeri, hogy érezhető a társadalom egy részének igénye, hogy a tandíjmentesen megszerzett diploma mögött rejlő tudás az ország határain belül is kamatozzon. Véleményük szerint azonban a diplomások kivándorlása általánosságban nem bizonyított, a szakterületi kivándorlás pedig a hallgatói szerződés kényszerítő eszközével nem oldható meg.

„Méltatlannak tartjuk, hogy egy vitatott társadalmi kérdés tekintetében a kormányzat a saját álláspontját alaptörvényben kívánja rögzíteni” – szögezi le a HÖOK-közlemény.

A HÖOK újfent határozottan elutasítja a kényszeren alapuló röghöz kötést, kéri az Európa Unió által indított vizsgálat hivatalos eredményének közzétételét és a tervezett alkotmánymódosítás felsőoktatást érintő cikkeinek azonnali visszavonását.

A szervezet egyben támogatásáról biztosítja a témában szerveződő békés, pártpolitikától mentes hallgatói megmozdulásokat, így a Hallgatói Hálózat 2013. február 11-i demonstrációját is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik