Belföld

Erdő Péter is lehet az új pápa?

Erdő Péter magyar bíborost is esélyesnek tartják Benedek pápa posztjára. Márciusra megválasztják az új egyházfőt.

Alig telt el pár óra Benedek pápa bejelentése óta, máris elindult a találgatás: vajon ki lesz az új egyházfő? Egy fogadóiroda szerint a magyar származású, 60 éves Erdő Péter bíboros is szóba jöhet. A Wiliam Hill fogadóiroda honlapján őt is feltüntették, mint lehetséges jelöltet.

Erdő Péter a 2002-óta az Esztergom-Budapesti főegyházmegye érseke, 2003-ban pedig bíborossá avatták. 2005-től a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke. Számos könyvet írt, s egyetemi tanárként, teológusként és kánonjogászként is tevékenykedett.

A reális számítások szerint a pápa utódja az olasz jelöltek közül kerülhet ki, mert az elmúlt hét évben igencsak megerősödött befolyásuk. XVI. Benedek pápa 2005 óta huszonkét új bíborost nevezett ki, közülük négyen már betöltötték 80. életévüket, így nem szavazhatnak az új pápa személyéről. A testület 213 tagjából mindössze 120 szavazóképes.

Egyes vélemények szerint Erdő Pétert esélyei az egyházfő posztjára az elmúlt években megromlottak. Volt idő, mikor az esélyesek közé sorolták. Most viszont úgy látják, hogy családi háttere mellett sok más tényező is csökkenti annak esélyét, hogy átvegye a pápa trónját.

A magyar bíboros, reagálva Benedek pápa bejelentésére, körlevelet adott ki egyházmegyéjében: “Értesülve Szentatyánk, XVI. Benedek pápa lemondásáról, amely február 28-án lép hatályba, hálát adunk az Isteni Gondviselésnek mindazokért a kegyelmekért és ajándékokért, amelyekben XVI. Benedek pápa apostoli szolgálata által az Egyházat és az emberiséget részesítette. Különös szeretettel emlékezünk vissza Egyházunk és Hazánk iránti nagylelkű jóindulatára, melynek egyik kiemelkedő jele volt szentéletű vértanúink boldoggá avatása” – írta az esztergom-budapesti érsek.

A rendelkezés szerint a körlevelet az egyházmegyében február 28-ig minden vasárnapi szentmisén felolvassák.

Márciusra megválasztják az új pápát

“Mindannyiunkat meglepett a pápa bejelentése. A konzisztóriumon részt vevő bíborosok nem ismerték a pápa szándékát” – hangoztatta a szentszéki sajtótermet elözönlő újságírók előtt Federico Lombardi, szentszéki szóvivő.

A szóvivő Angelo Sodano bíborosnak, volt szentszéki államtitkárnak, a bíborosi kollégium vezetőjének szavait idézte, aki “derült égből villámcsapásnak” nevezte XVI. Benedek bejelentését. Lombardi hangoztatta, hogy értesülései szerint nem hirtelen hozott döntésről van szó. Kizárta, hogy a pápa betegség vagy depresszió miatt távozna tisztségéből. Döntésében nem befolyásolta az sem, hogy különböző botrányok rázták meg az egyházat.

A pápa úgy érezte, “nincsen egyensúly ereje és feladata között” – fogalmazott Lombardi.XVI. Benedek február 28-án este nyolc óráig végzi tevékenységét funkciói teljes betöltésével. Utána Szent Péter trónja megüresedik – mondta Lombardi. Elmondta, nem tudja, a pápa miért ezt az időpontot választotta.

A szóvivő bejelentette, hogy XVI. Benedek február 28-tól a Róma közeli Castelgandolfo rezidenciájára költözik át. Később a Vatikánban fog élni, a pápai állam falai között klauzúrában élő nővérek kolostorában. A szóvivő szerint a Vatikán szándéka az, hogy minél előbb megtartsa a konklávét, amelyen a pápaválasztó bíborosok új pápát választanak. A konklávét XVI. Benedek lemondása után 15-20 nappal hívhatnák össze. “Márciusra, talán már húsvétra új pápa vezetheti az egyházat”- jelentette ki Lombardi, hangsúlyozva, hogy XVI. Benedek nem vesz részt utódja megválasztásában.

A pápaválasztás szabályait 2007 júniusában változtatták meg: korábban elegendő volt az egyszerű többség, de innentől kezdve a konklávé részvevői legalább kétharmadának támogatása szükséges az új egyházfő megválasztásához. Elmondta, hogy a következő napokban folyamatosan informálják a sajtót az eseményekről, amelyekre még a Vatikánnak is “fel kell készülnie”. Lombardi arra emlékeztetett, hogy A világ világossága című 2010-es interjúkötetben, Peter Seewald német újságírónak XVI. Benedek arról beszélt, hogy ha a pápa testi és lelki ereje már nem megfelelő feladatai elvégzéséhez “joga és kötelessége is lemondani”.

Senki sem tudott Benedek szándékáról

Meglepetés kísérte XVI. Benedek lemondásának bejelentését a Vatikán falain kívül is: az olasz közvéleményt, sajtót és politikát is váratlanul érte a pápa döntése.

“Ha a pápa úgy érezte, nem tudja tovább végezni munkáját, jól tette, hogy lemondott. Nem könnyű  munka az egyház vezetése” – hangoztatták az olasz sajtó által megkérdezett hívők a római Szent Péter téren, ahol olaszok és külföldiek is megdöbbenve fogadták a pápa lemondásának hírét.

“Tanulnunk kellene tőle, megértette, hogy véget ért a missziója” – mondta egy olasz pap.  Egy spanyol pap úgy nyilatkozott: “zseniális, csodálatos lépést tett, megerősítette a szabadság és az egyház iránti szeretetét”.

XVI. Benedek lemondásának híre azonnal elterjedt a római utcákon. Hétfőn ez volt a beszédtéma a presszókban, az autóbuszokon. Sokan a metróállomásokon levő képernyőkön sugárzott hírekből értesültek.

Angelo Bagnasco, az olasz püspöki kar (Cei) elnöke azt hangoztatta, hogy a döntés “fájdalommal és sajnálkozással”  töltötte el a lelkét. Hozzátette, hogy XVI. Benedek a “mély belső szabadság példaképe”.  Az egyházfőhöz közel álló Christoph Schönborn bécsi érsek az AdnKronos olasz hírügynökségnek nyilatkozva “mély sajnálatát” fejezte ki hangoztatva, hogy XVI. Benedek döntése “új egyházi dimenziót nyitott meg”.

Marinella Pezzoni teológus, a római San Anselmo pápai egyetem professzora szerint “XVI. Benedek olyat tett, amit mindenki lehetetlennek tartott. Ki gondolta volna, hogy ezt a bátor lépést éppen Ratzinger képes megtenni?” Giorgio Napolitano olasz államfő “bátor” döntésről beszélt. Andrea Riccardi, a Szent Egyed közösség vezetője szerint ez “több mint bátorság, evangéliumi üzenet”.

Mario Monti ügyvezető kormányfő Twitter-fiókján kommentálta a “megrázó” hírt. Pierluigi Bersani, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára “újdonságról “beszélt. “A modernitás betört a Vatikánba” – írta a La Repubblica balközép napilap online kiadása.
A SkyTg24 olasz hírtelevízió tudósítója úgy értesült, XVI. Benedek a bíborosok előtt titokban tartotta döntését, amelyet egyedül személyi titkárával, Georg Gänsweinnel és Tarcisio Bertone bíborossal, szentszéki államtitkárral osztott volna meg. A szentszéki szóvivő szerint Angelo Sodano, a bíborosi testület dékánja is csak a bejelentés előtt pár órával értesült róla.  
A Vatikán hangsúlyozta, hogy a pápa február 28-ig minden kötelezettségének eleget tesz. A hívők legközelebb a szerdai általános audiencián találkozhatnak XVI. Benedekkel.

Az olasz sajtó arra emlékeztetett, hogy a pápa lemondásáról elsőként tavaly februárban Luigi Bettazzi, a piemonti Ivrea tiszteletbeli püspöke beszélt. Akkor az Il Foglio napilap is bizonyosra vette XVI. Benedek közelgő távozását. Ugyanezt vitte filmre Nanni Moretti olasz rendező is 2011-ben a Habemus Papam című filmjében.

Ajánlott videó