Belföld

Havazás: hókásás, latyakos utak Győrnél

Járhatatlan út nincs az országban. Hétfőre szinte mindenhol megszűnt a havazás.

Hétfő: A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának hétfő reggeli jelentése alapján a csapadék a késő éjszakai órákra szinte mindenütt elállt, már csak Monor környékéről jeleztek hószállingózást. A szél gyenge, így hóátfúvások nem alakultak ki, járhatatlan út vagy elzárt település sincs az országban. A társaság szakemberei és munkagépei gyakorlatilag szombat délután óta megállás nélkül végzik a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat, de a nagyon alacsony reggeli hőmérséklet miatt néhány település környékén síkosak a mellékutak.

A főutakon egyre kevesebb helyen van hó, folyamatosan javulnak a közlekedés feltételei. A Dunántúlon Győr, Tatabánya, Keszthely és Dunaújváros környékén, valamint Pest megyében Vác térségében a 2-es és 12-es főúton viszont még hókásás vagy latyakos a burkolat. Az északkeleti területeken is javult a helyzet, már csak Nógrád megyében valamint a Mátrában és Szikszó tájékán fordulnak elő hókásás utak.

Az alsóbbrendű úthálózaton egyelőre téliesebbek az útviszonyok. A Dunántúlon és az északkeleti országrészben havas, hókásás vagy letaposott havas a burkolat. A hajnali, reggeli órákban nagyon alacsony volt a hőmérséklet, így Balassagyarmat, Edelény, Nagykanizsa, Kaposvár és Solt környékén jegesek, síkosak a mellékutak.

Közepesek a látási viszonyok Vasvár és Kápolnásnyék környékén, Kaposvár és Tamási térségében, valamint Békés megye nagy részén. Sűrű köd alakult ki Tárnok és Baja térségében, arra 100 méter alá csökkent a belátható útszakasz.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összesen több mint 200 munkagépe és 600 munkatársa dolgozik a 7.30 órai állapot szerint az utak hóeltakarítási és síkosságmenesítési munkáin. A társaság mind a 78 üzemmérnökségén 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan látják el feladataikat a cég szakemberei.

Vasárnap:

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának vasárnap reggeli jelentése alapján szinte az ország teljes területén havazik vagy szállingózik a hó. A társaság szakemberei és munkagépei megállás nélkül végzik a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat, de a folyamatos havazás nyomán a csapadékos területeken a fő- és a mellékutak egyelőre havasak, hókásásak.

A legerősebb havazást a Dunántúlon Vasvár, Székesfehérvár, Dunaújváros, illetve keleten Orosháza térségéből jelezték a társaság útellenőrei. Ezeken a területeken 8, máshol 1-3 centiméternyi friss hó hullott.

Járhatatlan út sehol sincs, azonban a csapadékkal leginkább érintett területeken a folyamatos havazás nyomán a fő- és a mellékutak most még havasak, hókásásak, Tiszafürednél jegesek. Máshol a korábbi havazás, illetve csapadék nyomán a kiszórt sótól nedves, vizes utakra számíthatnak a közlekedők. A látótávolság általában jó, azonban a havazás miatt rosszabb körülményekkel kell számolnia az autósoknak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összesen több mint 340 munkagépe és 600 munkatársa dolgozik jelenleg a hóeltakarítási és síkosságmenesítési munkákon. A társaság mind a 78 üzemmérnökségén 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan látják el feladataikat a cég szakemberei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik