Belföld

Szirmot bontott a világ legdrágább virága

kamélia (kamélia)
kamélia (kamélia)

Szirmot bontott a világ legdrágább virágaként emlegetett kamélia a Nyíregyházi Állatparkban - közölte az intézmény sajtószóvivője szombaton az MTI-vel.

Révészné Petró Zsuzsa elmondta: a harangvirágúak rendjébe, a teafélék családjába tartozó, barnásvörös színben pompázó kamélia az állatpark Zöld Piramis elnevezésű létesítményében látható, ahol Ázsia állat- és növényvilágát mutatják be.

A sajtószóvivő hozzátette: az állatkert botanikusának, Boronkai Ferencnének a tájékoztatása szerint a növény Kelet- és Dél-Ázsia legmagasabb hegyeiben tenyészik. A földrész leggazdagabb embereinek házasságkötése alkalmából készítettek a virágából egykor csokrot, és mivel a nehezen járható hegyekben kellett szedni, érthetően csak nagyon drágán lehetett hozzájutni.

A fennmaradt írások szerint Koreában már az időszámítás előtti 1200-as években a gazdagok esküvőjének dísze volt a virág, a hosszú együvé tartozást, a hűséget szimbolizálta.

Az örökzöld, mélyzöld lombú cserjének mintegy 100 fajtája él Ázsiában, főként Kína, Japán és India hegyeiben. Közülük több dísz- és haszonnövény, a legfontosabbnak a japán kamélia és tea számít.

A növény a nevét az egykori cseh botanikus, George Josef Kamel nevének latinos változatáról kapta.

A különleges növény festőket, költőket és írókat is megihletett az évszázadok során. A virághoz kötődő legismertebb mű a francia író, Alexander Dumas alkotása, a Kaméliás hölgy című regény. A mű főszereplője mindig egy csokor kaméliát tartott magánál, mert allergiás volt az erős virágillatokra, az ázsiai cserje több fajtájának szirma viszont illat nélküli.

Hogy miként fest a különleges virág ide kattintva megnézheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik