Belföld

Növelték hatékonyságukat a Csongrád megyei katasztrófavédők

Minőségi változáson esett át a szervezet, és több ügyet sikerült hatékonyabban megoldaniuk.

“Szervezetünkben megújultunk, feladatköreink bővültek, és a működéséhez szükséges anyagi és személyi feltételekkel rendelkezett az igazgatóság” – jelentette ki Szatmári Imre tűzoltó ezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, aki a Csongrád Megyei Közgyűlés tagjait tájékoztatta az igazgatóság tavalyi tevékenységéről.

A szervezet megújulásának állomásai között kiemelte január elsejét, amikor állami irányítás alá kerültek a hivatásos tűzoltóságok, és április elsejét, amikor létrejött az új feladatkörhöz illeszkedő szervezeti rend.

Közúton a 2011-ben elvégzett 25 külföldi járműszerelvény-ellenőrzéséhez képest jelentős növekedés a tavalyi 102 ellenőrzés, amely kapcsán Szatmári Imre igazgató kiemelte a tavaly, a röszkei határátkelőn veszélyes anyagot szállító kamion balesetét, amely során veszélyes anyag azért nem került a környezetbe, mert a szállítást a jármű a szabályok betartásával végezte. Növekedett a veszélyes anyagot szállító belföldi fuvarozók ellenőrzése is, valamint a telephelyek ellenőrzésének száma is megháromszorozódott, a korábbi tíz helyett 38 alkalommal került erre sor. Az igazgatóság több mint ötszáz veszélyes árut szállító vasúti kocsit is ellenőrzött, hiányosságra az esetek tíz százalékában derült fény.

A tavalyi csapadékmentes, száraz évben 37 százalékkal magasabb számban fordultak elő szabadtéri tűzesetek mutatott rá az ezredes, hozzátéve: a gázvezetékek sérüléséhez kapcsolódó beavatkozások száma viszont 15-ről nyolcra csökkent, a szénmonoxid-mérgezések száma tízről kettőre, a fűtőberendezésekkel és kéményekkel kapcsolatos esetek száma 31-ről hétre csökkent, amely betudható a hatékonyabb hatósági munka eredményének is.

A műszaki mentések és tűzesetek során 2011-ben 46 halálesettel találkoztak a beavatkozó egységek, míg tavaly ez 21-szer fordult elő, a sérültek száma 191-ről 181-re csökkent. Komoly beavatkozást igényelt a februári hóhelyzet, illetve volt egy tragikus eset júliusban, amikor az igazgatóság tűzoltója vesztette életét egy közlekedési balesetben.

“A tűzeseteket statisztikájából megállapítható, hogy nagy kiterjedésű szabadtéri tűzesettel nem találkoztunk, ami azt jelenti, hogy egyrészt a tűzjelzések időben megérkeztek a tűzoltó állományhoz, másrészt a beavatkozások minőségében megfelelőek voltak, és időben megtörténtek” – vonta le a következtetést Szatmári Imre. A tűzoltó ezredes kijelentette: 46 százalékról 58 százalékra emelkedett a tűzesetek okának felderítési aránya, amely mögött komoly szakmai munka és képzési folyamat van.

Szatmári Imre a minőség javítását mutató változások között említette a korábbi Veszélyhelyzeti Felderítő Csoport átalakulását Katasztrófavédelmi Mobil Laborrá, valamint a műveleti szolgálat létrejöttét, amelynek tagjai a nagy tapasztalattal rendelkező tűzoltó szolgálatparancsnokok közül kerültek kinevezésre, akik az összetettebb, nagy kiterjedésű eseményeknél átvehetik a beavatkozások irányítását. 

Műveletirányító ügyelet állt fel, valamint létrehozták a Területi Egészségügyi, Pszichológiai és Munkabiztonsági Központot, amely Csongrád mellett Bács-Kiskun, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyék katasztrófavédelmi állományának ellátását biztosítja. Ugyanezen négy megye számára biztosítja a képzés hátterét a tavaly kialakított Területi Oktatási Központ.

A feladatrendszer bővülését jelentette – tette hozzá az igazgató –, hogy a tűzvédelmi és polgári védelmi feladatok mellett az iparbiztonság területe is megjelent a szervezet életében, és októberben a hatósági feladatrendszert szolgáló létszámot és a technikai hátteret sikerült erősíteni. E területen új veszélyes üzemeket sikerült azonosítani, tűzvédelmi bírságot 64 esetben kellett kiszabni a korábbi 19-cel szemben, azonban az, hogy a kirótt bírság összértéke nem nőtt, azt mutatja, hogy nem a magasabb összegű büntetés volt a cél, hanem azt jelzi, hogy az ismétlődő hibák mellett az igazgatóság szankció nélkül nem megy el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik