Belföld

Megerősítették az ország kockázati leminősítését

Szombatra virradóra az egyik legnagyobb hitelminősítő megerősítette az ország kockázati leminősítését, amely ellen itthon az illetékes tárca tiltakozik.

A három nagy hitelminősítő közül egyedül a Moody’s tartja negatív kilátásban az ország befektetési kockázatát. Ugyanakkor Magyarország besorolása mindhárom cégnél a befektetésre ajánlott kategória alatti sávban van. A magyar osztályzat megerősítéséhez fűzött londoni elemzésében a Moody’s kiemelte, hogy Magyarországnak sikerült “valamelyest” csökkentenie államadósság-rátáját tavaly.

A nemzetközi hitelminősítő szerint a tavaly elért haladás tükrözi a kormány elkötelezettségét a 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiány mellett. A Moody’s arra számít, hogy ez az elkötelezettség 2013-ban is fennmarad. Mindazonáltal a hitelminősítő szerint nem meghatározó befektetők erőteljes jelenléte a magyar állampapírpiacon kiteszi a magyar gazdaságot a befektetői bizalom potenciális romlásának.

A ház londoni elemzői annak a véleményüknek is hangot adtak, hogy a gazdaságpolitikai intézkedések továbbra is negatív hatást gyakorolnak a magyar gazdaság középtávú növekedési kilátásaira, és a gyenge növekedési kilátás változatlanul aggodalomra ad okot azzal kapcsolatban, hogy a kormány képes lesz-e az államadósságot tartósan lefelé haladó pályára állítani. A magyar osztályzat mostani megerősítéséhez fűzött elemzésében a Moody’s különösen problematikusnak nevezte a növekedési és versenyképességi kilátás szempontjából a gyengébb befektetési klímát, amelyet a cég szerint az elmúlt években tovább rontottak a bankszektorra, az energiaágazatra, a kiskereskedelemre és a távközlési szektorra kirótt torzító hatású adók.

A Moody’s szerint a jórészt külföldi tulajdonban lévő bankrendszer, amelyet szintén jelentősen meggyengített a sérülékeny működési környezet, szintén nem képes a gazdasági növekedés támogatására. Mindemellett a lanyha európai növekedés is hatással van a magyar gazdaságra, amely erősen függ az magyar export 76 százalékát felvevő uniós piactól.

A hitelminősítő szerint mindezek miatt Magyarország középtávú növekedési kilátása jelentősen gyengébb a többi közép- és kelet-európai gazdaságénál, és ez korlátozza a magyar kormány képességét az adósság folyamatos lefelé tartó pályára állítására.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint elfogultan és nem a tények alapján minősít a Moody’s. A minisztérium közleményében azt írta: “a magyar kormány nem érti, hogy a Moody’s Investors Service miért nem veszi figyelembe mindazon eredményeket, amelyeket az elmúlt időszakban a magyar emberek elértek”.

Mint a minisztérium írta, mindenki számára egyértelmű, hogy Magyarország az elmúlt 2 évben a csőd széléről, egy stabil, kiegyensúlyozott országgá küzdötte fel magát, melynek mutatói javultak az előző minősítéshez képest. “A költségvetési hiány tartósan 3 százalék alatt marad, az államadósság csökken, az ország úgynevezett külső finanszírozási képessége a régióban a legmagasabb, tartósan és biztonsággal tudjuk magunkat finanszírozni a piacról” – sorolta a tárca. Hozzátették: a folyó fizetési mérleg jelentős többletet mutat, a foglalkoztatás pedig 2010-től folyamatosan bővül. A minisztérium szerint befektetőink egyre inkább a saját elemzéseikre és meglátásaikra hagyatkoznak, és hisznek, bíznak Magyarországban. Ezt mutatják a sikeres állampapír aukciók és a csökkenő országkockázat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik