Lázár János (lázár jános)
Belföld

Lázár beszólt Sólyomnak és Simornak is

Simor András nem méltó a jegybank élére, Sólyom "személyeskedése nem méltó egy volt köztársasági elnökhöz” – fejtette ki Lázár János.

Az energiaszolgáltató cégeknek el kell dönteniük, hogy az európai üzleti modellnek megfelelő tisztességes haszonnal megelégszenek-e és maradnak, vagy extraprofitot akarnak – nyilatkozta a rezsicsökkentés kapcsán Lázár János a Népszabadságnak.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint a kormányfő keményen képviseli azt az álláspontot, hogy az önkormányzati és állami tulajdonban lévő közműcégeknél a működési költség csökkentése a fedezete lehet a rezsicsökkentésnek.

Lázár János leszögezte: az energiacégeket nem akarják sem kiszorítani, sem államosítani. Egy új egyezség megkötése a cél – tette hozzá, megjegyezve azt, hogy a korábbi üzleti modellnek vége van, és ha ezt nem veszik tudomásul, állnak a tárgyalások elébe, de nem államosítással, hanem tisztességes üzleti alkuval.

“A profitot és a költséget igazítani kell az emberek fizetőképességéhez” – magyarázta.

Az interjú során Lázár János kritikával illette Simor András jegybankelnököt, aki szerinte nem tisztességes. Hangsúlyozta: aki a nemzeti bank élén áll, annak ügyelnie kell arra, hogy közmegbecsülés övezze. “Aki a jövedelmét adóoptimalizálás céljából offshore cégeken keresztül vezeti, azt én ügyeskedőnek tartom, és méltatlannak a jegybank vezetésére” – fogalmazott.

Szólt arról is, hogy az alkotmány és az alaptörvény szerint is a jegybanknak kötelessége együttműködni a mindenkori kormánnyal a gazdasági növekedés érdekében. “Simor András politikai értékítélet alapján válogatott az együttműködés minőségében és mélységében” – tette hozzá azzal, hogy szerinte hiba, ha a jegybankelnök politikai ízlés alapján dönti ezt el.

Lázár János Sólyom László volt államfővel szemben is kritikusan fogalmazott, azt mondta: “Sólyom László köztársasági elnök úrnak több minőségében is súlyos felelőssége van a rendszerváltás csődjében”. Azzal az újságírói kérdéssel összefüggésben, hogy a volt államfő bírálta a jogi alkotmányozás politikai alkotmányozás irányába történő elmozdulását és azt, hogy 2010 óta azért emelnek be egyes rendelkezéseket az alaptörvénybe, hogy kivonják azokat az Alkotmánybíróság ellenőrzése alól, a hatalom pedig a parlamenti többség, gyakorlatilag a kormányfő kezében összpontosul, Lázár János azt mondta Sólyom Lászlóra: “sértett ember”. Hozzátette: “személyeskedése nem méltó egy volt köztársasági elnökhöz”.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.