Belföld

Húsz év után újra EAST Szegeden

Életműkoncerttel tér haza a legendás zenekar.

Több mint húsz év után március 4-én este 7 órakor a Szegedi Nemzeti Színházban lép színpadra az 1975-ben Szegeden alakult legendás EAST. A “Szállj most fel” című életműkoncert az együttes szinte teljes pályáját átíveli, a nagyszínházban a banda történetének két legsikeresebb formációja lép színpadra.              
Tizennyolc éves szünet után tavaly a Pécsi Országos Színházi Fesztiválon lépett fel az EAST és frenetikus sikert aratott. Borítékolható, hogy ugyanez vár a hetvenes-nyolcvanas évek talán legjelentősebb hazai jazz-rock együttesére március 4-én a Szegedi Nemzeti Színházban is.

Móczán Péter basszusgitáros és Varga István gitáros 1975-ben, Szegeden hozta tető alá az EAST együttest Király István dobossal és Szakcsi-Lakatos Béla zongoristával. Még abban az évben, november 15-én bemutatkoztak a Berzsenyi utca és az Arany János utca sarkán akkoriban még működő, legendás KISZÖV Klubban. A zenekar elképesztő sikert aratott.  Ez a koncert és ez a siker indította el az együttest azon a közel húsz éves pályán, amely során több mint ezer koncertet adtak és 11 nagylemezük jelent meg Magyarországon kívül Japánban és Nyugat-Európában is.

A rendszerváltozás idején megírták az 1956 című dalukat, amelyből klip is készült, benne korábban soha nem látott felvételekkel az utcai harcokról. A klip angol nyelvű változatát a CNN is bemutatta, az MTK pályán megrendezett Tina Turner-koncerten ötvenezer néző előtt ők voltak az előzenekar. A zenekart meghívták Németországba az 1956-os forradalomra emlékező, az új Magyar Köztársaságot bemutató, október 23-án sugárzott ZDF műsor élő adásába is. 

Az EAST 1994. szeptember 24-én a Budapest Sportcsarnokban lépett fel utoljára. Tizennyolc év hallgatás után az EAST tavaly június 8-án este lépett a pécsi Kodály Központ zsúfolásig megtelt hangversenytermének színpadára. A siker minden várakozást felülmúlt. Az együttes legszebb és legmaradandóbb zenéiből összeállított két és félórás koncert végén a közönség hosszú percekig felállva tapsolt. Ekkor született meg az elhatározás, hogy el kell vinni az EAST zenéjét szülővárosába, Szegedre is.

Szegeden több mint húsz év után, március 4-én este 7 órakor a Szegedi Nemzeti Színházban lép színpadra az EAST. A koncertprogram az együttes szinte teljes életművét átíveli. A máig legsikeresebb első, “Játékok” című album teljes zeneanyagát, a “Hűség” című nagylemez hat opusát eredeti felfogásban, a számokat összefűzve, szvitszerűen adják elő. A produkció további részében “A szerelem sivataga”, a “Radio Babel” albumok és “Az áldozat” című balettzene legszebb és legmaradandóbb számai, részletei hangzanak el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik