Belföld

Bajnaiék tiltakoznak az alkotmányos ámokfutás ellen

Bajnai Gordon (Bajnai Gordon)
Bajnai Gordon (Bajnai Gordon)

Az Együtt 2014 választói mozgalom tiltakozik a pénteken benyújtott alkotmánymódosítás ellen, és arra szólítja fel Orbán Viktor miniszterelnököt, "hagyjon fel az alkotmányosság elleni ámokfutásával".

A Fidesz-KDNP pénteken terjesztette az Országgyűlés elé javaslatát, amellyel az alaptörvényben rögzítené például a hallgatói szerződés lehetőségét, és kimondaná, hogy a kormány felügyeli a felsőoktatási intézmények gazdálkodását.

“Hiába tiltakoztak egyetemisták ezrei a röghöz kötés ellen – a kormánypártok az alaptörvénybe írják annak szabályait” – írta az Együtt 2014 az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében, amelyben kifogásolta azt is, hogy a Fidesz kormányfelügyelet alá vonná az egyetemeket és főiskolákat.

A hajléktalanok ügyében javasolt alkotmányos rendelkezéseket a választói mozgalom úgy értékelte, hogy a kormánypártok továbbra is büntetni akarják az utcán élőket.

Végül azt a tervezett passzust is bírálták, amely szerint a családi kapcsolat alapja a házasság, szerintük ugyanis így “hiába rögzítette az Alkotmánybíróság, hogy az élettársak már élvezett jogai nem korlátozhatóak – a Fidesz megtagadja tőlük a családként való elismerést”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik