Belföld

A maximális pont sem biztos elég a felvételihez

Többek közt erről is tájékoztatták a leendő hallgatókat a Szegedi Tudományegyetem nyílt napján.

Nyílt napot és szülői értekezletet tartott a Szegedi Tudományegyetem szombaton a Rektori Hivatalban. A rendezvény célja volt, hogy segítsék a diákok és szülők döntését a felsőoktatási jelentkezési határidő előtt.

A felvételi eljárást érintő változásokról, a jelentkezésről, a meghirdetett felsőoktatási szakképzési szakokról, az alapképzésekről és a mesterszakokról is szó volt a nyílt nap előadásaiban. A diákok leginkább arról érdeklődtek, hogy mely szakokon lehet a legbiztosabban bejutni államilag finanszírozott helyekre, illetve, hogy milyen magas ponthatárok várhatók egyes szakokon.

Megváltozott a felvételi tájékoztató rendszere is. Most már nem keretszámokat közöl, hanem szakra lebontott kapacitásszámokat – mondta a Rádió 88-nak Homoki-Nagy Mária. A Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese felhívta a figyelmet arra, hogy annak ellenére, hogy hiába lehet elviekben már 240 ponttal felvételt nyerni egy-egy felsőoktatási intézménybe, a kapacitásszámokon is múlik, hogy elegendő-e a pontszám. “Óhatatlan, hogy lesz olyan intézmény, ahol kapacitás hiányában 240 pont nem lesz elég a felvételhez” – mondta Homoki-Nagy Mária.

Az oktatási rektorhelyettes hangsúlyozta: érdemes odafigyelni az egyes szegedi szakok által kínált saját ösztöndíjakra is, hiszen jó eredménnyel akár annyi ösztöndíjhoz is juthat a hallgató, amiből akár a teljes önköltségét is finanszírozhatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik