Belföld

Pozitív nullás büdzsé Fehérváron

A törvényi kötelezettség (február 11-e) előtt, február 8-án összeállította Székesfehérvár a 2013-as költségvetését, amit a város első emberének nyújtott át a jegyző.

Ha feszesen szeretnénk fogalmazni, akkor pozitív nullának minősíthetjük a 2013-as esztendő fehérvári költségvetését. Talán még nem volt a város legújabb kori történetében olyan, hogy pozitív végeredményt adna a bevétel-kiadás egyenlege.

A hivatal által elkészített városi büdzsével úgy számoltak a szakemberek, hogy az idei esztendőben hatmilliárddal kisebb a végeredmény, de ez amiatt van, mert nőtt az állami szerepvállalás. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy a közszférában dolgozók állása az ellenkező híresztelések ellenére stabil.

A város úgy állította össze a pozitív mérleget, hogy erre az esztendőre nem tervezett hitelfelvételt, és 2,5 milliárd forint általános céltartalékot tudott képezni. Természetesen ebben benne van a decemberben elfogadott kormányzati hitelátvállalás is, ami egymilliárd forint értékű. Azzal is számolhatunk, hogy abban az esetben lehet szükség gyors hitelfelvételre, ha valamilyen közművet kell az év során javítani.

A több mint 25 milliárdos költségvetés fő számait ismertette Cser-Palkovics András, aki kiemelte, hogy az intézmények kafetéria juttatása 8,3 milliárd, az adósságszolgálat egymilliárd, a fejlesztés és felhalmozás 4,7 milliárd forint lesz. Ez utóbbi eredménye lesz, hogy végre elkészül a Belváros Fő utcája, a Koronáspark, valamint folytatódik a szennyvízcsatorna program Székesfehérváron.

Február 4-én tartottak egyeztetéseket a város képviselőivel a készülő költségvetésről. A 21 városatya közül 19-en megjelentek az egyeztetésen, csak a két szocialista képviselő nem volt ott. Kérdésünkre Márton Roland, az MSZP városi elnöke elmondta, az egyeztetés előtt semmilyen anyagot nem kaptak, így az egyeztetés véleménye szerint csak formális volt. A szocialista képviselő bízik abban, hogy időben megkapják a költségvetés tervezetét, és akkor tud véleményt alkotni.

Cser-Palkovics András polgármester a Fehérvár24-nek elmondta, a költségvetés olyan fontos dokumentuma a város életében, hogy jó dolog az, ha a képviselők már jóval korábban megismerik a fő számokat. 19 képviselő – köztük ellenzékiek is – úgy gondolták, hogy fontos számukra a város és annak tervei. Ők legalább a szakmai munkát is látják a dokumentum elkészítésekor, és így felelős döntést tudnak hozni a jövő héten – mondta a polgármester. Valóban olyan nagy volumenű dokumentum készült el, amire büszkék lehetnek a hivatal dolgozói – emelte ki Cser-Palkovics András. Arra a kérdésre, hogy akkor esély lesz arra, hogy kétszeresen ünnep legyen a 2013-as év, így felelt: igen, de ismerve a költségvetéseket először legyünk túl rajta!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik