Belföld

Minden negyedik adós élt az árfolyamgát lehetőségével

24.hu
24.hu

2013. 02. 08. 14:21

Tavaly év végéig a jogosultak 26 százaléka lépett be az árfolyamgátrendszerbe.

Decemberben 14 519 darab új gyűjtőszámla-hitelszerződést kötöttek, ezzel a megkötött árfolyamgát-szerződések kumulált darabszáma már meghaladta a 120 ezret. (A szerződéskötés és a számlanyitás között több hét is eltelhet.) Mivel a lehetséges igénybe vevők teljes köre 2012 végén körülbelül 456 ezer volt, így az érintettek 26 százaléka lépett be az árfolyamgát konstrukcióba tavaly év végéig.

A rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök teljes állománya december végén 948 milliárd forint volt, amely a lehetséges teljes devizahitel-állomány 30 százaléka.

Az árfolyamgát-konstrukcióban részt vevő gyűjtőszámla-hitelesek tavaly összesen 4,602 milliárd forint kamat megfizetése alól mentesültek.

Az árfolyamgát révén a devizahitelesek havi törlesztési terhei minimum 3 évre, de maximum 2017. június végéig mérséklődnek és kiszámíthatóvá válnak (egy svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent 2,5 forinton lehet törleszteni). A devizaárfolyam-változások hatásai a hitel törlesztőrészleteiben ugyanis a rögzített időszak alatt nem jelennek meg, az aktuális piaci és a rögzített árfolyam közötti különbözet a forintgyűjtőszámlára kerül.

A hitel gyűjtőszámlára kerülő kamatrészének megfizetését az állam és a pénzügyi szolgáltatók magukra vállalták, azaz az adós tartozásának ezt a részét elengedik. Ugyanakkor a gyűjtőszámlán felhalmozott követelés után a pénzügyi szolgáltatók a budapesti bankközi kamatlábnak megfelelő kamatot számítanak fel (a közszférában dolgozók ehhez még kamattámogatást is kapnak).

A felügyelet emlékeztet arra, hogy a jogalkotó meghosszabbította a gyűjtőszámlahitel konstrukció igénylésének határidejét, így az árfolyamgát-szerződés megkötését a hiteladósok 2013. március 29-ig írásban kezdeményezhetik a devizakölcsönt nyújtó pénzügyi intézménynél.

Szász Károly, a PSZÁF elnöke januárban a Heti Válasznak adott interjúban úgy vélekedett, érdemes lenne további hét évvel meghosszabbítani az árfolyamgát határidejét, figyelembe véve, hogy a devizahitelek hátralévő átlagos futamideje 11-12 év, s az árfolyamgát öt évre nyújt védettséget.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.