Belföld

Kevés babakötvényt államosítottak

államkincstár (államkincstár)
államkincstár (államkincstár)

Mindössze 200 Start-számlát vittek át a bankoktól a szülők és hozzátartozók az államkincstárhoz azóta, hogy tavaly októbertől már csak ott lehet ilyen számlát nyitni.

Az államkincstár monopolhelyzetbe hozása a Start-számláknál eddig nem sok eredményt hozott. A számlanyitási kedv a statisztikák szerint visszaesett, a megtakarítások ott maradtak a bankoknál, és a befizetési limit eltörlése és a program idősebb gyerekekre való kiterjesztése is csak keveseket hozott lázba – írja a Világgazdaság.

A lap felidézte, hogy október óta a Start-számlákra – népszerűbb nevükön babakötvényekre – az államtól kapott 42 500 forintos életkezdési támogatást már csak a Magyar Államkincstárnál (MÁK) vezetett számlán lehet tovább gyarapítani, sőt ha valaki elégedetlen a Start-számlát vezető a bankjával, az sem viheti már át a megtakarítást máshová, csak az államkincstárhoz.

A MÁK közlése szerint októbertől január végéig mindössze 200 számlát vittek át hozzájuk. Az eddig megnyitott csaknem 180 ezer Start-számlából így összesen csupán 6898-ot kezelnek az államkincstárnál.

Megnyílt a lehetőség arra, hogy a 2006 előtt született gyerekeknek is nyissanak ilyen számlát, de ezzel is csak 600-an éltek, és a 120 ezres éves befizetési limit eltörlése sem hozta lázba a megtakarítókat.

A lap a Magyar Államkincstár adataira hivatkozva azt közölte: 2011-ben több mint 41 ezer Start-számlát nyitottak, 2012-ben alig 36 ezret. A befizetett összeg is csökkent, tavaly  előtt csaknem 2 milliárd forintot utaltak át ilyen számlákra, tavaly már csak 1,8 milliárdot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik