Belföld

Jelentős belvízvédelmi beruházás Szegedtől északnyugatra

Mintegy 700 millió forintból jelentős belvízvédelmi beruházásba kezdenek Szegedtől északnyugatra, Szeged-Kiskundorozsma, Domaszék és Szatymaz térségében az év végéig.

A fejlesztésnek köszönhetően jelentősen javul a térségben élő húsz és félezer ember biztonsága, és mintegy 600 négyzetkilométeres területen 30 százalékkal csökken a belvízi elöntés kockázata – mondta Fiala Károly projektmenedzser

A területen az éves csapadék mennyisége folyamatosan csökken, az elmúlt évtizedekben azonban megszaporodtak a kiugróan esős időszakok, ezzel párhuzamosan egyre gyakoribbak a rendkívül forró periódusok is. Így akár egy éven belül is előfordul a jelentős belvízelöntés és a súlyos aszály – közölte a mérnök. Hozzátéve: a fejlesztés célja így kettős, javítani a térség belvíz- és csapadékelvezetését, valamint szükség esetén biztosítani a rendkívüli vízhiány mérsékléséhez szükséges vízmennyiséget.

A projekt részeként az algyői főcsatorna 5,7 kilométeres szakaszán megtörténik a meder és partrendezés, a dorozsmai átemelőtelepnél új vízkormányzó műtárgy épül, Domaszéken pedig új energiatakarékosan, automatikusan üzemeltethető szivattyútelepet alakítanak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik