Belföld

Hiánytalanul benyújtotta az idei költségvetést a polgármester

Cser-Palkovics András benyújtotta a város 2013-as költségvetését, amelyben hiány és hitel nincs, fejlesztés és komoly tartalék van.

A változó jogszabályi környezet, a gazdasági folyamatok és az állami-önkormányzati szektor közötti feladat-újraelosztás miatt még az eddigi gyakorlatnál is több előkészítést igényelt a város költségvetésének összeállítása. Mindezek ellenére határidő előtt elkészült a tervezet, amely alapján elmondható, hogy Székesfehérvár az átalakulások mellett is hitelfelvétel és működési hiány nélkül tervez idén – emelte ki Bóka Viktor jegyző.

„A 2013-as tervezet az előző évihez képest hatmilliárd forinttal csökkentett, 25.581 milliárd forint kiadási főösszeggel számol, ám ez csak a megváltozott feladatoknak tudható be; az önkormányzati hatáskörben maradt területek mindegyikén az eddigi ellátási színvonalat biztosítja Székesfehérvár. A működés mellett jelentős a fejlesztésekre tervezett forrás, sőt a város a szokásosnál is nagyobb tartalékot képez, hogy a váratlan helyzetek is kezelhetőek legyenek” – mondta el Cser-Palkovics András.

Az önkormányzat fenntartásában, működtetésében lévő intézményekre, Polgármesteri Hivatalra fordított kiadások továbbra is jelentős részét teszik ki a teljes költségvetésnek, ezekre 11 milliárd forintot terveznek. Közel 2000 közszférában foglalkoztatott munkavállalóval gondoskodik az intézményhálózat 4000 ellátottjáról és a polgármesteri hivatal által ellátandó feladatokról.

Székesfehérvár 2013-ban is fedezetet biztosít azokhoz az önként vállalt feladatokhoz, amelyeket a kötelező önkormányzati elvárásokon túl eddig is ellátott, és gondoskodik az átvett intézmények működtetéséről. Mindemellett megvalósulhatnak a Szent István Emlékév kapcsán tervezett rendezvények és jelentős fejlesztések is elkezdődhetnek, illetve folytatódhatnak az év során a városban.

Fejlesztésekre 4,7 milliárd forint szerepel a költségvetés tervezetében, amelynek jelentős része uniós forrás, és amelyhez 1,6 milliárd forint saját forrást biztosít az Önkormányzat. Ennek köszönhetően folytatódik a belváros-rehabilitáció, elkezdődik a szociális városrehabilitációs projekt, valamint a Koronás Park kialakítása is. A legjelentősebb útfelújítás a Mártírok útján kezdődik, emellett több útszakaszon kerül sor burkolat-felújításra, csapadékvíz-elvezetési problémák megoldására is.

Komoly eredménynek számít, hogy a stabil működés és a folytatódó fejlesztések megvalósítását újabb hitel felvétele nélkül tervezi a város. Sőt, több mint két és fél milliárd forintos tartalékot is képeztek a költségvetésben, amely a szokásosnál jelentősebb összegű, éppen az esetleg előálló váratlan helyzetek kezelésére – hangsúlyozta Cser-Palkovics András.

A költségvetésről február 15-i ülésén tárgyal majd a közgyűlés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik