Belföld

Fehérvár is kitűzte a székely zászlót

A szélsőséges román politika által gerjesztett nemzeti ellentétek kirobbanására sorra válaszolnak a hivatalos magyar szervek.

Pénteken 13 óra 50 perckor Székesfehérvár Polgármesteri Hivatalára kitűzte a székely zászlót Bóka Viktor, a város jegyzője. A Fehérvár24 megtudta, hogy Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere telefonon egyeztetett Ráduly Róbert csíkszeredai polgármesterrel, hogy elfogadják-e a mezőföldi város szolidaritását. Csíkszereda első embere örömmel fogadta, hogy testvérvárosuk nyiltan kiáll a székelység érdekeiért. Ezt követően kérte Cser-Palkovics András a fehérvári hivatal vezetőjét, hogy a székely zászlót tűzze ki a városházára.

A román kormány által kinevezett hargitai és kovásznai prefektus utasította a székelyföldi települések vezetőit, hogy a hivatalokról távolítsanak el minden nemzeti jelképet, köztük a székely zászlót is.

Németh Zsolt magyar külügyi államtitkár keddi nyilatkozatában „szimbolikus agressziónak” nevezte azt, hogy Kovászna és Hargita megye prefektusai körlevélben tiltották meg a székely zászló kitűzését. Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet közölte a román féllel: Budapest álláspontja szerint a székely zászló kitűzése a nemzeti identitáshoz kapcsolódó kérdés, a nemzeti jelképek szabad használatáról szól.

A zászlóbotrány kapcsán Titus Corlăţean külügyminiszter telefonon beszélt Martonyi János magyar külügyminiszterrel, és megállapították, hogy az esetről eltérő a véleményük, de a két ország továbbra is stratégiai partnerként tekint egymásra, és folytatják az együttműködést.

Mindenesetre különlegesen cseng Európa szívében a székelyzászló-ügy, miközben egyetlen hivatalos román szerv sem tett megjegyzést a gyulafehérvári Habsburg zászlóra vagy éppen a Konstancán felhúzott amerikai lobogó miatt. Értetlenkedik a román többség is, és egyre több helyről kapjuk a jelzéseket, hogy román nemzetiségű közéleti emberek állnak ki Székelyföld mellett, sőt, tűzik ki ablakukba a székely zászlót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik