Belföld

Botka: “Ez nem az én költségvetésem”

Számos területen lesznek elvonások az új szegedi költségvetésben - Botka László elemzése helyi üzletembereknek és interjúja a Szeged24-nek.

A jogszabályváltozások miatt az elmúlt három év alatt megfeleződött Szeged büdzséje -magyarázta a helyi gazdasági szféra képviselői előtt csütörtök este a két hét műlva benyújtandó 2013-as városi költségvetés-előterjesztést Szeged polgármestere. Botka László a számokat sorolva például elmondta: az állami támogatások durván 9 milliárdról öt milliárdra zuhantak tavaly óta, az állam által átengedett pedig 5 milliárdról pedig 420 millióra. A polgármesteri iroda grafikonos kimutatása szerint az önkormányzati átalakítás szaldója úgy néz ki, hogy miközben nagyjából 9, 3 milliárdot vont el az állam a várostól, az állam által átvett feladatok finaszírozása  7,7 milliárd forintba kerül. Emiatt 1, 6 milliárd forinttal jutott nehezebb helyzetbe Szeged – summázta Botka László, akit a közgyűlés elé terjesztendő költségvetésről és annak hatásairól kérdeztünk.

Nagyon feszültnek látszott, amikor magyarázta az új költségvetési számokat a gazdasági élet képviselőinek. Valóban az volt?

“Inkább aggódom. A kormányzat azt szajkózza, hogy megmenti az önkormányzatokat, ehhez képest Magyarországon úgy látom, a helyi közösségek az önkormányzatok jogfosztása zajlik. A 2013-as költségvetésen pedig az is szerintem, hogy a gazdasági kifosztása is. A Fidesz azt kommunikálta, hogy azért államosít, mert az önkormányzati feladatok nem voltak “lefinanszírozva.” Mi itt Szegeden megnéztük, hogy mennyi forrást államosítanak és mennyi feladatot vonnak el, és az jött ki, hogy 1,6 milliárd forint a különbség, tehát ennyi állami támogatással csorbult Szeged költségvetése.

Decemberben a költségvetés parlamenti vitájában azt is láttuk, hogy országosan mintegy 150 milliárdal többet vesz el az állam az önkormányzatoktól, mint amennyi feladat finanszírozását átvállalja. Szerintem ez egy becsapása a helyi közösségeknek. Ezt azt jelenti minden településen, így Szegeden is, hogy a megmaradt feladatok ellátására kevesebb pénz jut.”

Honnan lehet elvenni ezt az 1,6 milliárdot?

“A helyi települések egy része rákényszerült, hogy helyi adókat vessen ki. Sok település megemelte a komunniális adókat vagy adókat vetett ki lakóingatlanok után. Én Szegeden nem támogatok semmilyen olyan törekvést, amely az emberekre újabb terheket ró. Ezt a hiányt nem újabb adóvetésekkel pótoljuk, hanem hatékonyabb gazdálkodást vezetünk be. Például az önkormányzati cégeknél, amely egy nehéz harc, hiszen a jobboldal  – amely a közgyűlésben többségben van ( a szerk.) “lenyúlta” az önkormányzati cégek vezetését, és jóval több támogatást igényelnek, mint három évvel ezelőtt. Ezt szerintem vissza kell vágni. Nagyon határozott látszámleépítés van az önkormányzati hivatalban, és rákényszerültünk arra, hogy  néhány támogatási keretet – ezek nem kötelező önkormányzati feladatok, a város életében viszont nagyon fontosak voltak, gondolok itt például kulturális, ifjúsági, területekre – “lefeleztük”.

Mondok egy példát: 2010-ben Szeged költségvetése 72 milliárd volt, 2013-ban 36 milliárd, tehát megfeleződött a büdzsé. Ez a költségvetés polgármesterségem legrosszabb és legigazságtalanabb költségvetése. Ahogy azt a gazdasági élet képviselőinek mondtam, nem megmentik, hanem leépítik az önkormányzatokat.”

El lehet lehetetleníteni Szegedet ezzel a költségvetéssel?

“Kevesebb pénzt tudunk adni olyan célokra – például sportra, fejlesztésekre civil szervezeteknek  -, amelyek fontosak voltak. Ezeket a pénzteket senki nem tudja pótolni rajtunk kívül.”

Ez egy kétpólusú város, ahol Ön mint polgármester és a baloldal mégiscsak kisebbségben van a közgyűlésben. A csorbítás az önkormányzati képviselők pénzét is érinti. Fél attól, hogy nem tudja “keresztülverni” ezt a költségvetést a testületen?

“Tisztázzunk valamit: ez nem az én költségvetésem. Az elmúlt tíz évben Szegeden minden fontos dologra jóval több pénz jutott. Ez a Fidesz elhibázott gazdaságpolitikákának a következménye. A kormányhivataloknak sincs pénze. Szerintem a szegediek azt nem fogják bevenni, hogy ez az én hibám, a polgármesterségem 11. évében ment el a józan eszem.”

Akkor mi van, ha a közgyűlés azt mondja, nekem ez nem kell, de mégis “adj pénzt” ?

“Hát akkor indítson be a Fidesz és szövetségese egy pénznyomdát Szegeden. Nem tudok ezzel a helyzettel mit kezdeni. Egy biztos: ha március 15-ig a városnak nincs költségvetése, akkor a kormány felfüggeszti a támogatást, és semmilyen bérkifizetés nem lesz a városban.”

Tehát ha nem kell ez a városvezetés által előterjesztendő költségvetés, akkor a közgyűlésnek muszáj valamilyen alternatívával előrukkolnia?

“Hát ezt kíváncsian várom, hogy milyen altertanívával tudnak előállni, amikor épp a Fidesz vezetésű kormány vette el tőlük a pénzt.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik