Belföld

Dunaferr: a cégvezetés megállapodna, a kohászok sztrájkolnának

Szabó Tibor István

2013. 02. 08. 05:00

A szakszervezetek 5,2 százalékos béremelést követelnek, a menedzsment 2,1-et adna.

Az ISD Dunaferr Zrt. változatlanul középtávú foglalkoztatási megállapodásra és konstruktív együttműködésre törekszik a kollektív szerződés kötésére jogosult szakszervezetekkel – közölte a társaság menedzsmentje.

A közlemény szerint a cég folyamatosan tart érdekegyeztető tárgyalásokat a szakszervezetekkel, és múlt pénteken átadták a 2013. évi bér- és szociális megállapodásra vonatkozó ajánlatot, amelynek elsődleges szempontja, hogy a társaság működőképességét és a szükséges modernizációt biztosítsa, illetve hosszú távon fenntartsa.

Emlékeztettek arra: a gazdasági válság az elmúlt öt évben súlyosan veszteséges gazdálkodást eredményezett a vállalatnál. Ettől függetlenül a menedzsment a tavaly kifizetett 3,1 százalékos alapbérfejlesztést követően az idei évre 2,1 százalékos alapbérfejlesztést javasolt. A bérfejlesztés mértéke mindkét évben a béren kívüli juttatásokra, valamint a szociális juttatások kategóriájába tartozó tételekre is vonatkozik.

A menedzsment kezdeményezte, hogy az idei évi szabadságos (13. havi) és karácsonyi (14. havi) bérek kifizetésére ne kerüljön sor. E bérmegtakarításból – közel 3,8 milliárd forint – a menedzsment az I. számú kohó felújítását tervezi, amely továbbra is biztosítaná a jelenlegi üzemeltetési struktúrát és a munkahelyeket. A javaslat szerint a két utóbbi juttatást 2014-ben és 2015-ben fizeti vissza a társaság munkavállalói részére.

A közlemény szerint a bértárgyalásokat a felek február 15-ig tervezték befejezni, ezért az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentje számára érthetetlen, hogy a bértárgyalások lezárása előtt a szakszervezetek miért helyeztek kilátásba sztrájkot.

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség február 20-tól általános sztrájkot hirdetett, mert tárgyalásra alkalmatlannak tartja és elutasítja a munkáltató 2013. évi bér- és szociális javaslatát, valamint reménytelennek tartja, hogy február 15-ig aláírásra kerüljön a bérmegállapodás.

A szakszervezeti szövetség közleménye szerint kiemelt jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy a 2012-es mélypont után 2013-ban ne csökkenjen tovább a munkavállalók reálkeresete, ezért 5,2 százalékos béremelést követelnek. Szerintük a munkáltató az általa javasolt 2,1 százalékos alapbérfejlesztést is a törzsgárda kötvény járadékának megszüntetéséből kívánja fedezni. A szövetségi tanács a 2013. évi szabadságos és karácsonyi bér átütemezését szintén elutasítja.

Az 1-es kohó átépítésének fedezetéül szolgáló, a dolgozóktól elvonni tervezett 3,8 milliárd forintos összegről kifejtették, hogy a termelő eszközök felújításához minden tulajdonosnak a tulajdonosi arány mértékében kell hozzájárulnia. A létszám-optimalizációval foglalkozó fejezetet megalapozatlannak és kidolgozatlannak tartják.

A DV Vasas Szakszervezet közleménye szerint reménytelen, hogy február 15-ig aláírják a bér- és szociális megállapodást. Ezért bejelentették, hogy a bértárgyalási határidő lejárta után a nyomásgyakorlás minden törvényes eszközét igénybe fogják venni.

Mucsi Zoltán a szakszervezeti szövetség vezetője elmondta: követelésük nyomatékosítására február 20-tól határozatlan idejű sztrájkot hirdettek a Dunaferr társaságcsoport területén. Az 1-es kohó felújításának és újbóli üzembe helyezésének gyorsítása érdekében később meghatározandó időpontban az ukrán buga beszállítását is meg fogják akadályozni. Terveik között szerepel az orosz nagykövetség előtti demonstráció is – tette hozzá.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.