Belföld

Sólyom László: Nem AB-gyakorlat a Ctrl C, Ctrl V

Sólyom László (Sólyom László)
Sólyom László (Sólyom László)

A volt államfő lehetetlennek tartja, hogy az Alkotmánybíróság (AB) ne a korábbi határozatai alapján dolgozzon.

Sólyom László arra reagált, hogy Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke közölte: több, az Alkotmánybíróságot érintő változtatást javasol a kormányzó párt elnöksége. Az egyik szerint az AB köteles lesz újra megvizsgálni, átgondolni korábbi határozatait, nem hivatkozhat rájuk automatikusan. A fideszes politikus szerint a jövőben “nem teszik lehetővé a puskázást” az Alkotmánybíróságnak.

Az Alkotmánybíróság első elnöke szerint a bírák “sosem másolnak”, hanem gondolkodnak, mindig megindokolják, hogy korábbi határozatuk miért releváns az új ügyben is. Sólyom László arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi alaptörvény alapjogokról és államszervezetről szóló szakaszai alig különböznek a korábbi alkotmányos szabályoktól, emellett a szöveg arra is utal, hogy tiszteletben tartja a történeti alkotmány vívmányait. “A történeti alkotmányból többnyire az elmúlt húsz év határozatai használhatók, Szent István törvényei kevésbé” – fűzte hozzá.


Fotó: MTI / Bruzák Noémi

“Ha azt akarják megtiltani, hogy határozataiban korábbi AB-döntésekre utaljon a bíróság, meg lehet tenni, de a gondolatokat nem lehet kiirtani az emberek fejéből” – mondta Sólyom László. Olyan ez – folytatta -, mintha az orvosokat arra akarnák kötelezni, hogy csak a tavalyelőtti orvosi rendtartás alapján gyógyítsanak, s amit korábban tanultak és tapasztaltak, felejtsék el.

Szerinte fenyegető korlátozásnak hangzik, de valójában kivitelezhetetlen, hogy az AB ne azzal a szakmai tudással dolgozzon, ami korábbi határozataiban is megjelent és továbbfejlődött. Az “újrakezdés” célját legfeljebb úgy lehetne elérni, ha olyan bírákat választanak meg, akik nem ismerik a korábbi alkotmánybírósági gyakorlatot, vagyis a magyar alkotmányjogot. Vagy ha ismerik, tudatosan le akarják rombolni azt – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik