Belföld

Orosz tánctúrán a győri balettosok

Borkai Zsolt, polgármester, Kiss János a Győri Balett igazgatója és a társulat két szólótáncosa szerdán utazott el az ötödik legnagyobb orosz városba, hogy a Kulturális Magyar Napokon képviseljék városunkat.

Néhány héttel ezelőtt a Magyar Kulturális Egyesület meghívására látogatott Magyarországra Nyizsnyij Novgorod, azaz Alsó Újváros polgármestere, aki itt tartózkodása alatt a kisalföldi megyeszékhelyt is felkereste. A két polgármester azonnal megtalálta a közös hangot és a kapcsolódási pontokat, olyannyira, hogy egy esetleges testvérvárosi partnerség kiépítésében is gondolkoznak. Így talán nem meglepő, hogy az ötödik legnagyobb orosz város első embere, a kint rendezett Kulturális Magyar Napokra meghívta Borkai Zsoltot, és a művészet győri követeit, a balett társulat igazgatóját és szólótáncosait.

A delegáció szerdán indult a több mint 2400 kilométer hosszú kirándulásra, Győrből Budapestig kisbusszal, onnan pedig repülővel folytatták útjukat a Volga-parti településre. „Egy fotókiállítással, egy rövidfilmmel, valamint táncosaink segítségével mutatjuk be Győrt és értékeinket. Gyurmánczi Dia és Jekli Zoltán két padödőt ad elő a közönségnek, az egyik a Muzsikás Együttes és Sebestyén Márta zenéjére koreografált Búcsú, a másik pedig Liszt Ferenc Magyar Rapszódiájának kettőse. Mindenhol nagy sikerünk volt eddig, reméljük Oroszországban sem lesz másként. Természetesen a külföldi fellépések mindig nagy izgalommal telnek, hiszen óriási felelősség az, hogy mi képviselhetjük városunkat. Egyik alkalommal Németországban azt mondta a nagykövetünk a társulatunknak, hogy Önök az igazi nagykövetek! Ennél nagyobb elismerés pedig nem kell! Bízunk benne, hogy a mostani látogatás is eredményes lesz és szoros gazdasági és kulturális kapcsolat fog kialakulni a városok között” – mondta a Győr24-nek Kiss János, igazgató.

Rengeteg próbánk volt, Zolival nagyon sokat készültünk az előadásra, hiszen nagy megtiszteltetés, hogy éppen mi mehetünk Nyizsnyij Novgorodba” – ezt már Gyurmánczi Dia nyilatkozta portálunknak, aki nem titkolta, hogy nagyon izgatott az utazás és a fellépés miatt.

Hogy mekkora ováció fogadja a Győrt képviselő művészeket nem is lehet kérdés, hiszen egy nemzetközileg is elismert balett társulatról van szó, akik sikert sikerre halmoznak szerte a világban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik