Belföld

Itt az új jogosítvány

20 év múlva az Európai Unió minden tagállamában ilyen vezetői engedélyek lesznek. 60 év feletti sofőröknek kétévente kell egészségügyi vizsgálat, és több más szabály is változott január közepétől.

Átadták az első új típusú jogosítványt.  Az újságíróknak bemutatott mintaokmány előoldalán a dombornyomott „Magyarország” és „vezetői engedély” felirat látható. A dátumok megjelenítése is módosult; az eddigi év/hónap/nap sorrendje nap/hó/évre fordult.

Az új okmány hamisítása nehezebb, így például már nem lehet utólag felvezetni rá egy újabb járművezetői kategóriát , ráadásul chip későbbi beépítésére is alkalmas.

Az új, többféle biztonsági elemmel ellátott, kártya formájú jogosítvány továbbra is ugyanúgy helyettesíti a személyi igazolványt, mint régi változata.

Magyarországon ötféle jogosítvány van forgalomban, valamennyit folyamatosan, de legkésőbb tíz éven belül (a leghosszabb érvényesség lejártával) cserélik ki.

Az új okmányt azok kapják, akik január 19. után adták be igénylésüket.  Az érvényes vezetői engedélyeket nem kell lecserélni, azok a lejártukig használhatók.

A jogosítványok kiállításának, pótlásának a díja is változatlan marad, és a gyártási költségek sem emelkednek, így a változtatás az államigazgatásnak nem kerül több pénzbe.

Egyéb változások

A jogosítványok megújulásával egy időben a szabályozás több új járműkategóriát vezetett be, így például a négykerekű (quad) és az elektromos meghajtású motorokét.

A jövőben a tehergépkocsik, autó- és trolibuszok, pótkocsis járműszerelvények kizárólag 2. csoportú egészségi alkalmassági vélemény birtokában vezethetők.

Emelkednek a vezetői engedélyek bizonyos kategóriái megszerzésének korhatárai is.  A C (tehergépkocsi) kategória az eddigi 18 év helyett 21 éves kortól vezethető.  A D (autóbusz, könnyű pótkocsiból álló szerelvény) és a korlátozás nélküli A (motorkerékpár) kategóriára 21 év helyett 24 éves kortól szerezhető be jogosítvány.  Mint arról korábban írtunk, e szabálynak lehetnek hátulütői is.

A változások közé tartozik az is, hogy ritkábban, az eddigi három helyett ötévenként kell egészségügyi vizsgálaton megjelenniük a 45 és 60 év közötti, 2. alkalmassági csoportba tartozó autósoknak.  A 60 év felettiek viszont már kétévente kötelesek részt venni az egészségügyi vizsgálaton.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.