Belföld

A helyszínen beszedik a pótdíjat a sztrádákon

Hat mobil ellenőrző csoportot hozott létre az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK), hogy az autópályát jogosulatlanul használókat ne csak kiszűrjék, de tőlük a helyszínen be is szedjék a díjat.

Az ÁAK célja nem a büntetés, hanem az elektronikus matricák vásárlásának ösztönzése, a fizetést elkerülők számának csökkentése – – mondta Varga Zoltán, a társaság díjszedési igazgatója.

A jogosulatlan úthasználók 78 százaléka külföldi, a helyszínen 70 százalékuk fizeti meg a pótdíjat – ismertette az adatokat Varga Zoltán.

A tesztidőszak tavaly márciusban kezdődött, decembertől élesben működik a hat csoport. Az elmúlt közel egy évben 120 ezer járművet ellenőriztek, és 24 millió forint pótdíjat szedtek be. Az ellenőrzött járművek 1,6 százalékának nem volt matricája.

Az ellenőrzés során a megállított jármű rendszámát mobil-hálózaton keresztül ellenőrzik, a központi számítógép egy pillanat alatt jelzi, ha nincs érvényes úthasználati joga – elektronikus matricája – a járműnek. A gyakorlatban ezért az érvényes matricával rendelkezők szinte megállás nélkül haladhatnak tovább.

Az ellenőrző csoport egy olyan furgonnal érkezik a helyszínre, amelynek a hátsó része pénztárként funkcionál. A pénztáros bankkártyát is elfogad, és euróban is lehet fizetni.

A pótdíj személyautónál – ha nem volt matricája a járműnek – 30 napon belüli fizetésnél 14 875, míg 30 napon túli fizetésnél 59 500 forint. A legolcsóbb, 10 napos elektronikus matrica ára 2 975 forint ebben a kategóriában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik