Belföld

Gyula a megosztott Magyarország szimbóluma három napig

Az egyik társaság bégetett, a másik jól megvédte a kormányt és a miniszterelnököt a szeretet jegyében - írja a Nol.hu.

Dupla tüntetés volt kedden Gyulán, ahol kihelyezett frakcióülést tart a Fidesz és a KDNP parlamenti képviselőcsoportja az Erkel Hotelben. Erre reagálva demonstrációt szerveztek ellenzéki pártok – az MSZP és a Demokratikus Koalíció, továbbá a Szolidaritás és a helyi Kobak Klub. Az ellenzéki tüntetés hírére a kormánypárti Békemenet szervezői is bejelentették, hogy támogató vonulást tartanak a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök mellett.

A Békemenet a jövőben mindenhol fölvonul, ahol a kormány ellen tüntetnek. Bayer Zsolt „az ismert okok miatt” nyilvánosan köszöntötte a Lungo Drom táblákkal Borsod-Abaúj Zemplén megyéből érkezett „magyar cigányokat”, Bencsik András pedig figyelmeztette a menetelőket, hogy a fáklyáikkal ne csöpögtessék le a díszburkolatot.

A gyulai Kossuth tér másik felén, amelyet a rendőrség elválasztott a Békemenettől, a kormányellenes tüntetők gyülekeztek. A Szolidaritás, az MSZP, a Demokratikus Koalíció tábláit, zászlóit emelték a magasba. Az egyik táblán Orbán Viktor képét lehetett látni, mellette a feliratot: A barátod, Bayer Zsolt szerint te nem vagy ember? A tömegben elterjedt, hogy a Békemenetben románul beszélő embereket is láttak. Bod Tamás újságíró, a Kobak Klub vezetője bevezető szavaiban azt mondta: azért vannak itt, mert nem tetszik a rendszer, amely lassan átmegy diktatúrába. Felolvasták azt a 10 pontos petíciót is, amelyet a demonstrálók küldöttsége át kívánt adni a Fidesz-frakciónak. Ebben többek között a sajtószabadság visszaállítását követelték, tiltakoztak a választási törvény antidemokratikus átalakítása, a munkavállalói jogok korlátozása, az önkormányzatiság felszámolása, az oktatást és az egészségügyet érintő súlyos elvonások, továbbá a kirekesztés ellen.

A tiltakozók a szónoklatok elhangzása után is a téren maradtak, és Orbán Viktor különböző időpontokban elhangzott hazugságait hallgatták a hangszórókból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik