Belföld

A kis kert és a nagy kormányzati kasza

Gőgös Zoltán, Parlament (parlament)
Gőgös Zoltán, Parlament (parlament)

Az MSZP szerint ezt jelenti Orbán Viktor korábbi bejelentése, hogy idén már aratni akar.

A szocialisták szerint a Fidesz képtelen lemondani az emberek sarcolásáról. A legfrissebb pénzbehajtó akció, hogy bejelentési kötelezettséget írtak elő a kiskerttulajdonosoknak, akiknek 6000 forintért kell regisztrálniuk.„Bár a kormány az elmúlt három évben vetni nem tudott, Orbán Viktor idén is aratni akar. A legújabb kormányzati lehúzó akció keretében brutális büntetéssel sújtanák azokat, akik nem jelentik be kiskertjük használatát a földhivatalnál.” Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy az „ezerszeres büntetést” gyorsan felejtse el!

Gőgös Zoltán, a Mezőgazdasági bizottság alelnöke szerint pártja is fontosnak tartja, hogy a földügyi nyilvántartás pontos legyen, de a kormány most olyan információért szed pénzt, amely a kormányzati rendszerben rendelkezésre áll, hiszen a földhivatalok eddig is nyilvántartották a kiskertek tulajdoni adatait, az önkormányzatok ez alapján vetik ki a telekadót – emlékeztetett az ellenzéki politikus.

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy csak azoktól az ügyfelektől kérjen adatokat, akiknél nem egyértelmű a tulajdon és a használat kapcsolata, de ebben az esetben se kérjen térítési díjat és haladéktalanul egységesítse a földhivatalok eljárásrendjét!

Mint korábban megírtuk, több százezer családot érint a január 1-jével hatályba lépett rendelkezés, amely szerint már nem csak kizárólag az 1 hektárt meghaladó termőföldterületet használó, hanem valamennyi földhasználó köteles bejelenteni a használatát a területileg illetékes járási földhivatalnál.

A bejelentéshez az adatlap beszerezhető a földhivataloknál, vagy letölthető a www.földhivatal.hu honlapról. A bejelentést határidőben elmulasztó földhasználót a földhivatal bírsággal sújtja, amelynek mértéke a termőföld ingatlan-nyilvántartás szerinti AK értékének ezerszerese, azzal, hogy nem lehet kevesebb a behajtható köztartozás minimális összegénél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik