Belföld

Kisajátítják a patikákat

Patika (Patika)
Patika (Patika)

Az év végéig ki kell vásárolniuk munkahelyük tulajdonjogát a cégtulajdonostól a patikusoknak. Ha nem teszik meg, be kell zárniuk.

Az ország csaknem 2400 gyógyszertárára vonatkozó, a gyógyszerforgalmazásról szóló törvény előírása szerint biztosítani kell, hogy az úgynevezett személyi jogos patikusok és az üzletben dolgozó gyógyszerészek tulajdoni hányada 2014. január 1-ig meghaladja a 25 százalékot, 2017. január 1-ig pedig az 50 százalékot. Ahol ez nem történik meg, azt a patikát be kell zárni – írja az Index.

A lap információi szerint a kormányzat egy átfogó tulajdoni vizsgálat alapján arra jutott, hogy körülbelül 1200 helyen nincs meg a gyógyszerészek többségi tulajdona, sőt 600-650 gyógyszertárban még a 25 százalék sem. A kormány egy 10 éves futamidejű, a Diákhitel 2-höz hasonló konstrukcióval segítené a gyógyszerészek kivásárlását. A patikusok így is több százezres nagyságrendű havi törlesztő részletre számíthatnak. Az egész műveletre a Magyar Fejlesztési Banknak egy 10 milliárdos nagyságrendű patikaalapot kell létrehoznia.

Az Európai Bizottság már jelezte, hogy az üggyel kapcsolatban eljárást indít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik