Belföld

Tüntettek egy jót Gyulán

Békement Gyulán (békemenet, bayer zsolt, )
Békement Gyulán (békemenet, bayer zsolt, )

A szocik kevesen, a békemenetesek sokan voltak.

 

 

Ezernél is többen (egyes források szerint több ezren) vettek részt Gyulán, a kihelyezett Fidesz-KDNP frakcióülés helyszínén szervezett békemeneten. Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum alapítója, a békement szóvivője az MTI-nek a felvonulás előtt azt mondta, azért érkezett Gyulára a békemenet, mert “kívülről nem illik megzavarni” azt a tanácskozást, amelyen a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportja meghatározza az irányvonalat. A békemenet elején Bencsik András, Bayer Zsolt és Csizmadia László egy molinót vitt, melyen a következő felirat volt olvasható: „Bajnai és Gyurcsány együtt tették tönkre az országot”. A menetben magyar zászlókat és transzparenseket lehetett látni, többek között a következő feliratok voltak olvashatók: „Viktor, veled vagyunk”, „Gyula nem kér a gyűlöletkeltésből”. Német nyelvű transzparenst is lehetett látni: „El a kezekkel Európától és Magyarországtól”.

A békemenet azért jött össze a Viharsarokban, mert a szocialisták korábban jelezték: demonstrálni fognak a háromnapos frakcióülés helyszínén. A baloldal gyulai megmozdulásán Szanyi Tibor az Indexvideónak nyilatkozva azzal tréfálkozott, hogy románul fogja köszönteni a békemenet résztvevőit, mert szerinte sokan onnan érkeztek. A Fidesz-ellenes tüntetés öt óra után öt perccel kezdődött, a Hír TV tudósítója arról számolt be: a tüntetésen a Demokratikus Koalíció (DK), a Magyar Szocialista Párt (MSZP) és a Szolidaritás ötven-hatvan helyi és környékbeli szimpatizánsa vett részt.

A Fidesz-frakció részéről átvették a baloldali tüntetők petícióját, és későbbre ígértek reagálást. B. Nagy László helyi kormánymegbízott újságíróknak elmondta: a kormányülés témája lesz az IMF-fel való tárgyalás is. B. nagy úgy véli, hogy továbbra is kapcsolatban kell lenni a szervezettel, de az ország gazdasági mutatói nem indokolják, hogy éljünk a valutaalap által kínált konstrukcióval. Ezzel véget ért a baloldal megmozdulása, a résztvevők elhagyták a helyszínt.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik