Belföld

Tüntetők és ellentüntetők a Fidesz gyulai frakcióülésén

Megkezdődött a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportjának évadnyitó tanácskozása kedd este Gyulán. A városban kormánypárti szimpatizánsok és ellenzéki tüntetők egyeránt hallatták a hangjukat.

A háromnapos zárt frakcióülést az Erkel Hotelben tartják, ahová kedd délutántól folyamatosan érkeztek a kormánypárti politikusok, köztük a kabinet tagjai, országgyűlési és európai parlamenti képviselők. Az újságírók a szálloda bejáratánál lévő sorompónál várakozhattak, ahol szinte percenként hajtottak be autójukkal a politikusok. Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök este hét óra előtt néhány perccel érkezett a helyszínre.

A tanácskozás előtt ülésezett a Fidesz választmánya, ezt követően pedig Orbán Viktor helyzetértékelésével kezdődik meg a frakcióülés.

A csütörtökig tartó megbeszélés fő témája – ahogyan arról Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője délelőtti budapesti sajtótájékoztatóján beszámolt – a rezsicsökkentés lesz, a Fidesz elnöksége ugyanis arra kéri majd a kormánypártok parlamenti képviselőcsoportját, hogy vitassa meg azt a javaslatát, amelynek alapján tavasszal tíz százalékkal csökkenne a víz, a csatorna és a szemétszállítás díja.

Emellett napirenden lesz az – egyebek mellett az alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti rendelkezések több pontjának alkotmánybírósági megsemmisítése és az új választási eljárási szabályok miatt szükséges – alaptörvény-módosítás is, amely napokon belül az Országgyűlés elé kerülhet, és – mint Rogán Antal közölte – nem fogja tartalmazni az előzetes regisztrációt sem 2014-re, sem a későbbi időszakra.

Kedd este a gyulai hotel előtt az MSZP békéscsabai elnöke, Miklós Attila átadott egy petíciót a frakcióülés egyik szervezőjének. Ezzel – mint azt a szocialista politikus ismertette – egyebek mellett arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy “Magyarországon demokráciadeficit van”, és a kabinet súlyos lépéseket tett az önkormányzatisággal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik