Belföld

Szabad-e locsolni? A gyalogost

Az elmúlt hetek időjárása igencsak esős, latyakos volt. A szakértők néhány fontos szabályra és jelenségre hívják fel az autósok figyelmét.

A közlekedésnek vannak írott és iratlan szabályai, ám sajnos általános jelenség, hogy Magyarországon mindegyiket nehéz betartatni. A KRESZ előírásai mellett a morális korlátokat sokan vállrándítva túllépik, pedig ezek legalább olyan fontosak a biztonságos közlekedéshez, mint a jogszabályok.

A sok csapadék és az olvadás hatására rengeteg pocsolya keletkezik a közutakon. Ajánlatos ezeket kellő óvatossággal megközelíteni. A KRESZ kimondja: mindig az adott látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessünk, válasszuk meg a sebességet. Egy tócsa könnyen megtréfálhatja még a tapasztalt sofőröket is. A kerék a vízben lelassul, a kormány oldalra húz, elveszíthetjük az irányítást a gépjármű fölött. Bekövetkezhet az úgynevezett ”aquaplaning”, a vízen való felúszás is. Ilyenkor a kerekek a nagy sebesség miatt nem tapadnak megfelelően az aszfalthoz, így a kormányzással nem mindig a kívánt hatást érjük el.

Készüljünk fel a nedves utakon a vízfelverődésre is. Az előttünk haladó járműtől, főként ha az teherautó, kamion vagy busz, tartsunk elegendő követési távolságot. Befröcskölheti a szélvédőnket a szemből érkező jármű is. Meglehet, hogy az ablaktörlőt sűrűn kell használnunk ebben az esetben. Természetesen legyünk tekintettel arra, hogy mi se terítsünk be másokat hólével – mondta el tanácsait és tippeit a Győr24-nek Balogh Csaba, közlekedésmérnök, szakértő.

Olvasónk a minap a témával kapcsolatos levelet írt szerkesztőségünknek. Elmondása szerint elkeserítő, hogy rengeteg sofőr – tisztelet a kivételnek – nincs tekintettel autós társára és a gyalogosokra sem.

„Miért kell száguldozni, ha áll a víz az úton? A minap a zebránál állva fröcsköltek telibe, majd egy másik alkalommal a járdán sétálva kaptam egy kiadós zuhanyt. Ugyan ezt tapasztalom a volán mögött is: egyesek faltörő kos módjára száguldanak keresztül a pocsolyákon, beterítve ezzel a szélvédőt. Miért nem tudunk figyelni egymásra?”

A gyalogos is ember

„A településeken a gyalogosokra is kiemelt figyelmet kell fordítanunk, ilyen időjárási viszonyoknál főleg! Figyeljünk az út szélén összegyűlt vízre, s arra, hogy van-e gyalogos a közelében. 50-60-as tempónál is bő három méterre fröcsköli egy jármű a vizet, de általános jelenség, hogy egyesek ennél sokkal gyorsabban hajtanak. Ennél nagyobb sebességnél valóságos cunamit zúdít szét. A gyalogosok kiszolgáltatott helyzetben vannak és az autósok felelőssége is, hogy szárazon maradjanak. Mert a gyalogos is ember, sőt! A közlekedés résztvevője. Másrészről pedig jármű nélkül sem spriccelünk le embereket az utcán koszos hólével. Forgalmi vizsgán a tanulót megbuktatják, ha levereti a járdán, buszmegállóban várakozókat. Így elvileg ez is komoly szabálysértés” – fejtette ki véleményét a szakértő.

Természetesen gyalogosként is kivédhetjük a kellemetlenséget. Kerüljük a pocsétákat, ne álljunk közvetlenül az út szélére, s a buszmegállókban is húzódjunk beljebb. Erre persze nem mindenhol van  lehetőség, ez esetben bízzunk autós embertársunk empatikus szemléletében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik