Belföld

Pocsolyák lehetnek a Balatonból

Kiszaradt-Balaton(960x640).jpg (balaton,)
Kiszaradt-Balaton(960x640).jpg (balaton,)

Idővel csak három-négy hatalmas pocsolya marad a tóból, ha nem pótoljuk a csapadékhiányt - figyelmeztet egy Balaton-szakértő.

A Balaton vízgyűjtőjének működése a legmeggyőzőbb bizonyíték a globális klímaváltozás magyarországi létezésére – írja Fekete Péter független szakértő az ilovebalaton.hu oldalon. Ezt igazolják az 1921 óta mért adatok, amelyek magukban foglalják a természetes tényezők (csapadék, párolgás, hozzáfolyás) eredményeit, az esetleges források vízhozamát, a bányászat következtében bejutott karsztvizet, a Sión leengedett vízmennyiséget, valamint a kommunális célú emberi fogyasztást.

A vízhozam jelentős visszaesése mutatja, hogy az 1970-es években kezdődött klímaváltozás a korábbi előrejelzéseknek megfelelően halad a maga útján. Az eddig már bekövetkezett, mintegy 15 százalékos csapadékcsökkenés (633-ról 540-re) és az 1,4 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedés együttesen eredményezték a vízháztartás ilyen jelentős romlását.

A szakértő emlékeztet arra, hogy ma már kevesebb víz érkezik a Balatonba, mint amennyi főleg természetes úton eltávozik belőle. Félő, hogy évekig e vonal alatt ragadunk. Ilyenkor már nem tudjuk korrigálni a számunkra kedvezőtlen vízszintet, függetlenül attól, hogy egy-egy nedvesebb év még annyira feltöltheti a Balatont, hogy ilyenkor akár a Sió-zsilipet is megnyitják.


A balatonfenyvesi szabadstrand októberbenFotó: MTI / Varga György

A következő évtizedben azonban – ha nem teszünk időben semmit, vagy valami csoda nem történik – elfogy víztöbbletünk, és hosszú távon vízhiánnyal kell számolnunk. Bekövetkezik az az állapot, amelyikben klímánk már nem bír egy 600 négyzetkilométernyi felületű Balatont fenntartani. A tó – keresztmetszetéből kifolyólag – csak vízmennyisége 85 százalékának elvesztése után tudja felszínét, s így párolgási veszteségét érdemben csökkenteni. Nem szárad ki, de idővel csak három-négy hatalmas pocsolya maradna belőle. Több mint 80 százalék az esélyünk arra, hogy a természet (ha csupán rá bízzuk), a problémánkat így fogja megoldani – figyelmeztet Fekete Péter.

Meg is érdemeljük, ha továbbra is karba tett kézzel ülünk és egymást, valamint vizet leeresztő őseinket vádoljuk cselekvés helyett. Főleg, ha közben a gravitációs úton bevezethető (így olcsó fenntartást biztosító) három folyónkon (Dráva, Mura, Rába) évente 13-14 milliárd köbméter víz folyik el, amelynek a töredéke, mintegy 300 millió köbméter hosszú távon megoldhatná a gondjainkat – írja a szakértő.

A mélypontot jelentő tavaly őszi 38 centiméterről folyamatosan emelkedik a Balaton. Az újévet 48 centiméterrel köszöntötte a tó, az azóta leesett – viszonylag – sok hónak köszönhetően mára 61 centiméterre emelkedett a vízszint.

A tó pusztulása nemcsak ökológiai katasztrófa lenne, sok ember megélhetését is lehetetlenné tenné.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik